23.1.06

Valgdag i Canada

I dag går vælgerne til stemmeurnerne i Canada og meningsmålingerne giver på forhånd en lille fordel til den konservative oppositionsleder 46-årige Stephen Harper, en tidligere olie- og gasdirektør fra delstaten Alberta.
Canada har i 13 år været ledet af Liberale Parti, først under Jean Chretien fra 1993 til 2003 og de sidste par år under den tidligere finansminister, 67-årige Paul Martin fra Montreál.


De fleste kommentatorer er enige om at det har pæret en periode som har været præget af stor økonomisk fremgang og Canada ser man sig selv som et mere frisindet samfund end USA bl.a. på spørgsmål om abort, indvandring og homoseksuelles rettigheder. De Liberale har i valgkampen forsøgt at udstille De Konservative som en canadisk udgave af Det Republikanske Parti og Martin har bl.a. beskyldt Harper for at støtte Irak-krigen, en "anklage" som Harper benægter.

Problemet for den nuværende premiereminister Paul Martins parti, på trods af de fine økonomiske resultater, har været at det i den sidste tid været plaget af en række korruptionsskandaler og partiet bliver af mange opfattet som at være ramt af metaltræthed og magtarrogance.

Det kræver dog en forholdsvis stor fremgang for De Konservative hvis de skal vinde et flertal. Partiet har i øjeblikket 98 ud af de 308 pladser i House of Commons mod De Liberales 133. Hvis ikke De Konservative vinder et flertal kan det blive meget svært for Harper at danne regering.

Hvis der ikke bliver et flertal skal The Tories måske skal indgå i et samarbejde med Bloc Québécois, de fransktalende seperatisterne der ønsker selvstændighed for delstaten Quebec, meningsmålingerne viser at "The Bloc" står til en lille fremgang, Partiet der har et centrumvenstre udgangspunkt har i øjeblikket 53 medlemmer af parlamentet, Quecec har 75 pladser i parlamentet og Blokken stiller kun op her (Det er svært at forstå at partiet ikke har meget succes i Alberta, Ontario eller British Columbia).

Der har ikke været meget opmærksomhed omkring det socialdemokratiske New Democratic Party. Partiet har i øjeblikket 19 medlemmer af parlamentet og der ikke meget der tyder på at det vil ændre sig markant.

Resultatet vil være klart engang i nat.

4 kommentarer:

Henrik Hansen sagde ...

Flere kommentarorer regner med at NDP vil få over 30 mandater og partileder Jack Layton har jo faktisk tilbudt, at støtte en conservativ regering ( Torys) under Stephen Harper ledelse, mod passende indflydelse.

Forøvrigt står The Green party til at gå fra 4,3 % sidste til 7 % denne gang uden det dog giver mandater.

Du er ekspert i GOP og det Demokratisk parti.
Det er dog svære at spå om udfaldet i Canada, da der er 3- 4 store
partier i næsten alle kredse og at mange af mandaterne vindes med 30- 35 % af stemmerne i kredsen

Henrik Hansen

DanskPol sagde ...

Ja, sådan går det nogle gange når man ukritisk bare læser Washington Post. Hjemmesiden http://democraticspace.com/blog/predictions/ har været en af de mest besøgte under den canadiske valgkamp fordi den formår at omregne nationale meningsmålinger til lokale valgresultater. Ifølge dem/den står Conservative til 128 (+29), Liberal til 94 (-41), Bloc Quebecois til 56 (+2), NDP (Socialdemokraterne) til 29 (+10) og een uafhængig vil også blive genvalgt.

Henrik Hansen sagde ...

Lyder som et fornuftig bud.
Men sidste gang var der mange mandater der blev afgjort med få 100 stemmer. Det sker nok også i aften

Det kan speciel for NDP slår hårdt begge veje. Det er så få liberale i speciel Ontario kredse, der skal beslutte at de er alligevel støtter de liberale for, at flytte et mandat.
Eller omvendt

Men spænende aften og nat

Anonym sagde ...

Også godt det samme. Canada er et fuldstændigt afsondret land i en afkrog af verden og uden politisk betydning for internationale forhold til trods for landets status som G8 medlem. Besøgte engang en onkel i Calgary - en gold prærieby med et par store glastårne påskrevet "oil". Don't go there. Har dog hørt at Vancouver skulle være ok. Hvem der bestemmer i New York og Californien er langt mere interessant og vedkommende for resten af verden.