19.1.06

Sport: Boom i stadionbyggeri

MLS (Major League Soccer), den profesionelle amerikanske fodboldliga, oplevet massivt byggeboom i øjeblikket. Efter at ligaen i mange år har måtte lege sig ind (dyrt) på alt for store football-stadions har flere af holdene nu fået permanente hjemmebaner på stadions bygget specifikt til den verdensomspændende udgave af spillet (versionen med 10 markspillere og en målmand). De nye stadions har været med til at styrke de enkelte holds økonomi, bl.a. fordi flere mennesker kommer på de små stadions hvor der er mere atmosfære og stemning.

Det første MLS-stadion, Columbus Crew Stadium i Ohio, blev bygget tilbage i 1999, stadionet med en kapacitet på 22.555 blev det første af sin art i USA. Crew Stadion blev bygget for kun 28.5 million dollars.

I 2003 åbnede så USA's nye nationalstadion, Home Depot Center, i Carson, CA. Home Depot Center er hjemmebane for de to Los Angeles-hold L.A. Galaxy og Chivas USA og for det amerikanske forboldlandshold. Home Depot Center har en kapacitet på 27.000 og kostede 150 millioner dollars, men det er så nklusiv et atletikstadion med plads til 20.000 tilskuere ved siden af.

Før sidste sæson åbnede så Pizza Hut Park, også kendt som The Oven, i Frisco, TX, en forstad til Dallas. The Oven er hjemmebane for FC Dallas (holdet der tidligere gik under navnet Dallas Burn). Pizza Hut Park har en kapacitet på knap 22.000 og kostede 80 millioner dollars.

Når den nye sæson går i gang vil også Chicago Fire få ny hjemmebane i forstaden Bridgeview sydvest for downtown. Bridgeview Bank Stadium har kostet i nærheden af 100 millioner dollars og vil til at starte med have 20.000 siddepladser, men der er planlagt en udvidelse der vil bringe kapaciteten op på 28.500.

Som en del af et bud på at bringe MLS til New York har Rochester i samarbejde med delstaten betalt for opførslen af PAETEC Park med plads til 17.000 tilskuere og mulighed for at tilføje yderligere siddepladser. Rochester Raging Rhinos er det mest økonomisk rentable hold uden for MLS og holdet har i en årrække haft omkring 10.000 tilskuere til sine hjemmekampe (på et baseball-stadion) og der er nok ikke den store tvivl om at PAETEC Park vil betydning en stigning i det tal.
Hvis Rochester får tildelt en plads i MLS vil man også i her være i samme situation som i NFL, nemlig at staten New Yorks eneste hold ikke vil være fra New York City, men fra upstate (Den tidligere New York-guvernør Mario Duomo så af princip kun Buffalo Bills hjemmekampe, han havde ikke noget behov for at tage til Jersey). Det nuværende hold Metrostars (der bl.a. har den tidligere franske landsholssspiller Youri Djorkaeff i truppen) spiller sine hjemmekampe i New Jersey.

I 2007 er det så meningen at der åbner tre nye stadions til fodbold. Et i Commerce City, Colorado (en forstad til Denver), et i Toronto i Canada og endelig et i Harrison, NJ.

Endelig er det på tegnebrættet at Real Salt Lake (!) åbner dørene for et stadion med plads 25.000 tilskuere i 2008.

Ingen kommentarer: