26.1.06

10 Kvinder i 2006

Rebecca Felton (D-GA) blev i 1922 den første kvinde der blev udpeget til at sidde i det amerikanske senat. Feltons udnævnelse var rent symbolsk og hun sad kun i een enkelt dag. Ni år senere blev den første kvinde der blev valgt til senatet, demokraten Hattie Caraway fra Arkansas, kendt som "Silent Hattie" sad Caraway ofte i senatet og strikkede og løste krydsord og tog sjældent ordet (Hint til MF Mette Frederiksen (S-Bal.) - man behøver ikke stå på en ølkasse for at blive hørt!) for som hun sagde: "mændene har sagt det hele", hun var dog ikke kun til pynt og var med til at få meget af præsident Roosevelts New Deal-lovgivning igennem.
Caraway blev genvalgt i 1938 og sad frem til 1945 hvor hun blev afløst af kongresmedlem J. William Fulbright (D) der slog hende i et primærvalg. På hendes sidste arbejdsdag modtog Caraway stående ovationer er sine kolleger for sin indsats.

"Silent Hattie" Caraway blev politiker da hendes mand, et kongresmedlem, døde. Hun blev efterfølgende valgt fire gange til kongressen og to gange til senatet. Han gik i glemslen, hun kom i historiebøgerne.

Siden da er flere og flere kvinder blevet valgt til Senatet (Der er et latinsk ord for gamle mænd) bl.a. Sen. Margaret Chase Smith (R-Maine) der blev valgt i 1948 og sad frem til 1973 og opnåede at blive ranking medlem af Forsvarsudvalget og formand for det republikanske konvent i 1964 og Sen. Nancy Landon Kassenbaum (R-Kans.) sad 3 perioder fra 1978 til 1997 og var en periode formand for arbejdsmarkedsudvalget (og var gift med Sen. Howard Baker fra Tenn.).

I dag er 14 kvinder i senatet, det højeste antal nogensinde og med stor sandsynlighed vil der være flere i november 2007. Her er de mulige kandidater rangeret efter deres mulighed for at blive valgt eller genvalgt.

1. K.B. Hutchinson (R-Tex.)
KBH har været senator siden 1993 og er den mest populære politiker i Texas. Det er svært at forestille sig at hun ikke blive genvalgt med en stor margin.

2. Hillary Clinton (D-NY)
Den tidligere førstedame har pengekassen fyldt med dollars og ingen modkandidat, og de fleste regner med at hendes genvalg er en formalitet inden det bliver rigtigt spændende i 2008.

3. Olympia Snowe (R-Maine)
Den tidligere førstedame i Maine har senatets højeste approval rating og hendes midtsøgende synspunkter gør hende til en nøglefigur i amerikansk politik.

4. Dianne Feinstein (D-Calif.)
Den tidligere borgmester i San Francisco ('78-'88) er rimelig sikker på at blive genvalgt til 3. periode. Republikanerne har endnu ingen ordentlige modkandidater.

5. Debbie Stabenow (D-Mich.)
Stabenow har været politiker i 30 år, valgt første gang som 25-årig tilbage i 1975 og hun er en af de få som både har været medlem af begge kamre i parlamentet både på delstatsplan og føderalt.

6. Maria Cantwell (D-Wash.)
Cantwell blev valgt i 2000 da hun slog senator Slade Gorton, en veteran med 20 års service i senatet bag sig. Cantwell, en tidligere PR-konsulent i IT-branchen, har gode muligheder for at blive genvalgt i år i en stat der som den eneste har to kvinder som senatorer og en kvinde som guvernør. Republikanerne har en hovedrig forretningsmand som kandidat.

7. Amy Klobuchar (D-Minn.)
Klobuchar går efter at efterfølge senator Mark Dayton (D-Minn.) der har valgt at trække sig efter kun en periode. Republikanerne stiller med kongresmedlem Mark Kennedy (ikke i familie med John, Robert og Ted) og alle meningsmålinger ser positive ud for Klobuchar, der er valgt Hennepin County Attorney og dermed ansvarlig for lov og orden i et område med 1.1 million indbyggere.

8. Claire McCaskill (D-MO)
State Auditor Claire McCaskill stiller op mod senator Jim Talent (R) der har siddet siden 2003. McCaskill skrev politisk historie da hun i 2004 slog partifællen guvernør Bob Holden i det demokratiske primærvalg til guvernør (men efterfølgende tabte til Matt Blunt). McCaskill har gode muligheder for at slå Talent og meningsmålingerne giver hende et lille forspring, men Missouri er en rimelig konservativ stat og McCaskill skal ikke regne med at lave meningsmålinger til Bush nødvendigvis slår hårdt igennem her.

9. Katherine Harris (R-Flo.)
Kongresmedlem Katherine Harris blev verdensberømt eller -berygtet da hun som Secretary of State var ansvarlig for Floridas del af præsidentvalget i 2000 (det som George W. Bush vandt med 527 stemmer) og den efterfølgende omtælling. I 2002 blev hun valgt til kongressen fra et forholdsvis konservativt distrikt og nu vil hun i senatet.
Det eneste der står tilbage er at slå senator Bill Nelson (D-Flo.) en tidligere astronaut og alt hvad der kan krybe og gå af demokratiske partiaktivister der hader Harris og vil gøre alt for at hun ikke bliver valgt. Republikanske topfolk har forsøgt at få Harris til at trække sig fordi meningsmålingerne viser at hun ikke er særlig populær blandt midtervælgerne. Hun ligger i meningsmålingerne på omkring 35 %.

10. Barbara Ann Radnofsky (D-Tex)
Listen startede i Texas og slutter i Texas. Advokaten Radnofsky skal forsøge at vælter KBH af pinden. Jeg synes at alle læserne skal sende hende en venlig og opmuntrende tanke for det bliver meget, meget svært.

2 kommentarer:

Henrik Hansen sagde ...

Altså 6 nuværende medlemmer på valg, som du alle tror bliver genvalgt og så 2 nye ind ?. Altså vi ender op med 16.

Jeg tror heller ikke at Harris kan vinde. Har hun overhovedet markeret sig i huset.

DanskPol sagde ...

Jeg tror at muligheden er der for 16 men realistisk tror jeg at Jim Talent overlever i Missouiri at Demokraterne vinder i Minnesota.

Det er meget op af bakke for Rep. Harris i Florida, men det er stadigvæk en sydstat med et stærkt republikansk vælgerkorps og Sen. Nelson kommer til at bruge rigtig mange dollars og bliver nok ikke genvalgt med mere end 55-58 % af stemmerne.