25.1.06

Canada: Det blev en konservativ sejr

Det blev som ventet en sejr til Steven Harper og de konservative i gårsdagens parlamentsvalg hos den amerikanske "overbo". Dermed sluttede næsten 13 års liberalt styre og allerede på valgaftnen tog afgående premiereminister Paul Martin ansvaret for nederlaget og den 67-årige veteran valgte at trække sig som leder af oppositionspartiet.

Resultet på landsplan
CONSERVATIVE........124........36.25%
LIBERALS....................103........30.22%
BLOC QUEBECOIS.......51........10.48%
NEW DEMOCRATS......29........17.49%
INDEPENDENT...............1.........0.52%
OTHERS...........................0.........5.05%

Valgresultatet stod forholdsvis tidligt klar da det lykkedes de konservative at vinde en del mandater i begge de folkerige delstater Quebec og Ontario og valgsejren blev cementeret da de konservative spillede "Spar 5" i de tre præirestater Alberta, Manitoba og Saskatchewan. Partiet vandt fik 57.1 % af stemmerne i de tre stater og vandt 48 ud af 56 mandater. For Steven Harper var der også succes i hjembyen Calgary, Harper fik 72 % af stemmerne i sin valgkreds i Calgary, hans nærmeste modstander fik 11 %.

Sejrherren Steven Harper taler (okay her vinker han) til tilhængerne efter gårsdagens sejr.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

De konservative laver nu en mindretalsregering som vi kender det herhjemme fra. Men er der nogen der har overblik over hvem det primært er der skal bære deres politik igennem? Er det virkelig de forfærdelige og forfatningsstridige nationalister i Bloc Quebecois?