9.1.06

Top 10: Status Quo i senatet

Journalisten Chris Cillizza laver ofte en liste hvor han analysere hvilke 10 senats-, guvernør- og kongresvalg der har den største mulighed, chance, risiko eller sandsynlighed for at skifte parti.

Det gør han så ganske udemærket at jeg ikke har nogen intentioner om at forsøge at gøre det bedre, så her er listen over de 10 senatsvalg i 2006 hvor der kun er en minimal chance for at men efterfølgende ville kunne konstatere andet end Status Quo.

10.West Virginia - Demokraten Robert C. Byrd
Robert C. Byrd er synonym med West Virginia og selv om han efterhånden er blevet 86 er der ikke meget tvivl om at han bliver genvalgt til sin 8. term. Byrd blev første gang valgt til senatet i 1958 efter 6 år i Repræsentanterens Hus.
Alder og sygom kan naturligvis spille ind, men er Byrd i live til november bliver han genvalgt.

9. Arizona - Republikaneren Jon Kyl
Den mindre kendte af de to Arizona-senatorer er denne gang oppe mod en hovedrig erhvervsmand, men meningsmålingerne viser umiddelbart at vælgerne i Arizona er klar til at sende Kyl tilbage til sin 3. term. Kyl havde ingen demokratisk modkandidat i 2000 og blev genvalgt med 79 % af stemmerne.

8. New Mexico - Demokraten Jeff Bingaman
Bingaman lever en forholdsvis anonym tilværelse i Senatet, langt væk fra den nationale presses søgelys. Men sådan har det været siden han blev valgt tilbage i 1982 og senest i 2000 med 62 %. Der er intet der tyder på at republikanerne vil være i stand til at stille en modkandidat op der kan forhindre 62-årige Bingaman i at blive genvalgt til sin 5. term.

Senator Jeff Bingaman (D-NM)

7. Hawaii - Demokraten Daniel Akaka
Junior senator Daniel Akaka, en yngling på 81 år, blev udpeget til senatet i 1990 som afløser for afdøde Spark Matsunaga og han blev senest genvalgt i 2000 med 73 % af stemmerne. Akaka har endnu ikke bekræftet at han genopstiller, men alt tyder på at det er tilfældet.

6. Maine - Republikaneren Olympia Snowe
Snowe er upopulær blandt de konservative og det gør hende poulær i en stat hvor man har holdt af politikere som har et uafhængigt ry. Meningsmålinger har vist at Snowe har en af de højeste approaval ratings af alle senatorer. Ingen demokrat af betydning vil bruge tid og kræfter på at prøve at forhindre Snowe i at blive genvalgt til sin 2. full term efter 16 år i Repræsentanternes Hus.

Olympia Snowe var den yngste republikanske kvinde nogensinde til at blive valgt til kongressen, den eneste kvinde der både har siddet i begge kamre i delstatsforsamlingen og begge kamre i kongressen, den eneste der både har været kongresmedlem og førstedame i en stat (hendes mand, John McKernan var guvernør fra 1987-1995).

5. New York - De
mokraten Hillary Clinton
Problemet med at finde en kandidat til at udfordre Hillary har nærmest udviklet sig til en farce og som dagene går og den ene måling efter anden viser at den tidligere førstedame er populær både upstate, i New York og på Long Island og pengene bare flyder ind vil jeg gerne vædde at skulle fortære et ældre stykke hovedbeklædning på at den demokratiske præsidentkandidat i 2008 bliver genvalgt til sin 2. term.

4. Indiana - Republikaneren Richard Lugar
Valgkampen i Indiana sluttede reelt sidste år da det tidligere demokratiske kongresmedlem Tim Roemer (og medlem af 11. septemberkommissionen) afslog at udfordre Lugar. Demokraterne får dermed svært ved at finde en kandidat der kan forhindre den tidligere borgmester i Indianapolis i at blive genvalgt til sin 6. term.
Lugar blev genvalgt sidste gang med 67 % af stemmerne.

3. Wyoming - Republikaneren Craig Thomas
Der er efterhånden ingen nulevende der sidst kan huske hvornår Wyoming sidst stemte en demokrat i kongressen (Rep. Teno Roncalio i 1976, red.) og USAs mindste stat er et republikansk stronghold. Thomas blev genvalgt til sin 2. term i 2000 med 74 % af stemmerne. Demokraterne har endnu ingen kandidat.

2. Massachusetts - Demokraten Ted Kennedy
Kennedy blev valgt til Senatet i 1962 da den overgangsfigur som, havde efterfulgt hans storebror som var blevet valgt til præsident, som ventede ikke genopstillede og han er siden blevet valgt til 7 full (seks år) terms, sidste gang med 73 % af stemmerne. Republikanerne er outnumberen med omkring 8-1 i The Bay State og de har som sædvanlig ingen kandidat.

1. Utah - Republikaneren Orrin G. Hatch
Utah er second-to-none den mest konservative af de 50 stater og det demokratiske parti er tæt på ikke eksisterende. Hatch er en institution i staten og bliver uden problemer genvalgt til en 6. term.

Vinderen: Senator Orrin G. Hatch (R-UT)

Ingen kommentarer: