10.11.06

Tom Vilsack stiller op til præsidentvalget

Det kommer ikke for den store overraskelse men Tom Vilsack, den afgående Demokratiske guvernør i Iowa, er i følge AP meget tæt på at melde sig på banen som præsidentkandidat i 2008.

"Americans sent a clear message on Tuesday. They want leaders who will take this country in a new direction," he said in a statement. "They want leaders who share their values, understand their needs, and respect their intelligence. That's what I've done as governor of Iowa, and that's what I intend to do as president." sagde Vilsack i forbindelse med annonceringen af en turne der vil bringe ham rundt til de vigtige primærvalgsstater New Hampshire, Southa Carolina og Nevada samt den afgørende swing state Pennsylvania.

Iowas afgående guvernør vil være præsident. Han skal bare lige slå Hillary Clinton, Evan Bayh, John Edwards og Joe Biden inden han kan blive opstillet.

Tom Vilsack, der er formand for den konservative demokratiske gruppe DLC og tilhører partiets moderate fløj der var afgørende for tirsdagens valgsejr, stopper efter otte år som guvernør i The Hawkeye State hvor han afløses af partifællen Chet Culver.

Den 55-årige Tom Vilsack blev som forældreløs som spæd og placeret på et børnehjem i fødebyen Pittsburgh, hans stedfar var alkoholiker men på trods af svære odds imod sig lykkedes det ham at få en fin uddannelse og i midten af 70'erne flyttede han til den lille by Mount Pleasant i Iowa hvor han fik job på stedfaderens advokatkontor. Siden blev han valgt til borgmester, statssenator og i 1998 blev han så statens førstemand, han var den første Demokrat valgt i 30 år.

Vilsack har naturligvis en fordel ved Iowas præsidentnominerende Caucus, men Senator Tom Harkin der også er fra Iowa stillede også op som præsidentkandidat i 1992, vandt Iowa og nomineringen blev alligevel vundet af en der hed Clinton. Sådan kan historien så smukt slå krølle på sig selv.
Det er rigtig dårligt nyt for Senator Evan Bayh (Ind.) der har satset hårdt på Iowa og har brug for alle de moderate stemmer han kan få.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Det bliver spændende at se om de øvrige demokratiske kandidater helt vil afstå fra at campaigne i Iowa i 2008. Skulle det være tilfældet er Vilsacks kandidatur vel en streg i regningen for både Edwards og Bayh, der begge kunne forventes at gøre det godt der.

Omvendt vil det være en kæmpe sejr for den af kandidaterne, der måske med succes, kan tage kampen op mod ham i Iowa.