8.11.06

Election Night: Democratic Learnings of America for Make Benefit Glorious Party of Democrats

Der mangler stadigvæk at bliver afklaret 13 kongresvalg og to senatsvalg og med frygten for at jinxe og blive totalt skuffet hvis det alligevel ikke lykkes så er der her min overordnede vurdering af hvordan det gik i nat.

1. Demokraterne holdt hjem i Senatet
Demokraterne skulle vinde 3 ud af 4 valg i yderst hostile territory (Virginia, Tennessee, Missouri & Montana) og det ser ud som det mål er nået. Det er slet og ret imponerende og fortæller lidt om at politik ind imellem handler om at lukrere på modstandernes fejl (som i Virginia og Montana) men også om at Demokraterne stillede med fantastisk gode kandidater (og nogle rigtig gode kampagnehold) der formåede at vinde i konservative stater. Allerede nu kan man se frem til nogle heftige fights om seks år.

2. Moderate Republikaneres død
Det Republikanske Parti mistede en vigtig element af sin ambition om at være et "big tent". Med nederlag til senatorerne Lincoln Chafee og Mike DeWine samt kongresmedlemmerne Nancy Johnson og Rob Simmons (Conn.), Charlie Bass og Jeb Bradley (N.H.) plus en række retirements inden valget ser den største taber ud til at være midtersøgende Republikanere. Det er i mine øjne en katastrofe for Republikanerne som nu får en gruppe kongresmedlemmer der er delt mellem de konservative, de højreorienterede og neo-konservative, ikke ligefrem et image det er fremmende på længere sigt.

3. Konservative Demokrater vender tilbage
Det kan godt være at Pelosi skal være Speaker og Charlie Rangel skal være formand for Ways and Means men Demokraternes gruppe får tilføjet en rigtig stor gruppe "social conservatives", medlemmer fra Rural Indiana, Iowa, Kansas(!) og Kentucky. Skydeglade amerikanere skal nok ikke frygte at Pelosi får held til at forbyde deres rifler med den gruppe.

4. Republikanernes styrke i Syden
Som det ser ud nu vinder Demokraterne mellem 28 og 35 pladser, af dem kom kun fire i staterne der engang havde Jefferson Davis som præsident og havde en hær med grå uniformer. Af de fire distrikter er to i Florida og et i henholdsvis North Carolina og Texas. Når man ser på kortet har Republikanerne nu samme rolle som Demokraterne havde i gamle dage med The Solid South. To af sæderne i syden er rene foræringer nemlig Mark Foleys og Tom DeLays og dem kan Demokraterne godt se frem til at aflevere pænt tilbage om to år.

Republikanerne har også stadigvæk et godt tag i de befolkningsfattige stater i Rocky Mountains men det er kun med det yderste af fingerspidserne at Sali vinder i Idaho, Cubin fra Wyoming og Heather Wilson i New Mexico bliver genvalgt.

5. Luk Georgia
Republikanerne havde to muligheder for at vinder pladser i Repræsentanternes Hus og det er kun med nød og næppe at Jim Marshall og John Barrow bliver genvalgt i Georgia. Den stat må være den mest konservative af de halvtreds.

6. Demokraterne strammer grebene om de lokale regeringer
Det ser ud som om at Demokraterne vinder frem i de lokale delstatsparlamenter og med masser af nye Demokrater på guvernørposterne kan partiet virkelig sætte den politiske dagsorden og man står godt når der skal til at tegnes kongresdistrikter i 2010-11.

Nattens vindere
* Howard Dean og Rahm Emmanuel: Deans strategi om at stille kandidater op så mange steder som muligt for at presse Republikanerne og Emmanuels fantastiske arbejde med at finde egnede kandidater bar frugt.

* Evan Bayh: Har satset meget på at få valgt de tre Demokrater i Indiana og har ikke få gange været i Iowa hvor det blev til to "pickups" og et succesfuldt forsvar af det pressede kongresmedlem Leonard Boswell. Bayh kom ikke længere væk fra præsidentposten i aften.

* The American People: Slipper nu for bl.a. Rick Santorum og Curt Weldon.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Som Robert C. Byrd udtrykte det på valgnatten: What a sweet, sweet vitory!

Også dejligt, at psykoer som Rick Santorum og nok også Felix Macacavitz ryger i svinget.

Det ser ud til, at demokraterne har vundet de tætte opløb i Senatet, mens GOP har vundet mange tætte i huset.

En anden af gårsdagens store vindere er en af verdens bedste politikere Sen. Chuck Schumer, der var formand for senatvalgskomiteen og overgik alle forventninger.

Anonym sagde ...

Først og fremmest. Tak til David for endnu en god og gennemtænkt analyse.

Det var en sindsyg spændende nat og morgen. Jeg turde ikke gå i seng, for tænk hvis der lige pludselig kom nye tal.

Er blevet enig med mig selv om, at Demokraterne har vundet Senattet, selvom tallene "hele tiden" rykker sig lidt. Det er godt gået.

Og så kan jeg ikke lade være med at være lidt negativt stemt omkring Virginias kontroloptællingssystem. Skal det virkelig tage 3 uger? Det kunne være vi skulle invitere repræsentanter fra samtlige amerikanske stater en tur til lille Danmark så de kan lære hvordan man tæller stemmer hurtigt og effektivt...