8.1.07

USA vil have nye atomraketter

For første gang i næsten 20 år skal amerikanske atomforskere producere et nyt atomvåben, der skal udskifte USA’s aldrende arsenal på omkring 6.000 sprænghoveder. Om få dage forventes Bush-regeringen at beslutte, hvilket bombedesign man vil satse på i fremtiden, skriver The New York Times.

Målet er at skabe en mere driftsikker atombombe, der samtidig er sværere at bruge for terrorister, hvis den skulle komme i forkerte hænder. I første omgang skal de nye atomsprænghoveder monteres på de amerikanske undervandsbådes raketter, og senere hen er det planen, at resten af atombomberne fra Den Kolde Krig skal udskiftes.

Projektet, der går under navnet "Reliable Replacement Warhead", vurderes at koste mere end 100 milliarder dollars, skal dog godkendes af præsidenten og Kongressen, før det sidste stadie af design og produktion kan sættes i gang.

Kongressen har godkendt den indledende forskning, men siden da har Demokraterne overtaget flertallet ved midtvejsvalget i november, og derfor er der ikke nogen grund til at tro, at finansieringen vil blive vedtaget automatisk.

I flere år har to konkurrerende forskergrupper, arbejdet på hver deres design, og ifølge avisens kilder vil den endelige bombe bruge ideer fra begge grupper. Det var planen at vinderne skulle være offentliggjort i november, men embedsmænd fortæller at man ikke har kunne vælge fordi begge projekter er "excellent".

Det bliver enten Livermore National Laboratory i Californien eller Los Alamos National Laboratory i New Mexico, der skal bygge raketterne.

Kilde1: Nyhedsavisen
Kilde2: New York Times

Ingen kommentarer: