11.1.07

Republikanske senatorer siger nej til Bush's nye Irak-politik

Præsident George W. Bush har ikke formået at overbevise sine egne partifæller om, at hans nye Irak-strategi er den rigtige.

- Jeg kan ikke støtte at sende flere soldater til Bagdad, sagde den republikanske senator Norm Coleman fra Minnesota, på dramatisk vis fra sin stol i Senatet.

Han mener de amerikanske soldater er skydeskiver for begge sider i borgerkrigen i Irak.

Norm Coleman er, sammen med partifællerne Wayne Allard fra Colorado og John Sununu fra New Hampshire, øverst på demokraternes liste over kandidater der er mulige at slå ved valget i 2008. I Minnesota fik den demokratiske senatskandidat Amy Klobuchar 58 % af stemmerne mod republikaneren Mark Kennedys 38 %, ved valget i november. Norm Coleman er derfor nødt til at tage afstand fra den upopulære optrapning, hvis han vil gøre sig nogen forhåbninger om at blive genvalgt.

Præsident Bush erkendte i en tv-tale onsdag aften åbent, at den amerikanske strategi i Irak er slået fejl.

I sin tale i nat om den nye amerikanske kurs i Irak sagde præsidenten, at han er parat til at sende ekstra styrker til Irak - i alt mere end 20.000 mand. Han vil også bidrage med flere penge til genopbygningen, men han understregede, at han også forventer, at irakerne nu selv gør en indsats for at bekæmpe de sekteriske militser.

Et nederlag i Irak vil være katestrofalt, sagde præsidenten.

Den tale fik en hård medfart og senator Chuck Hagel fra Nebraska sammenlignede præsidentens forslag, med den krig han selv som ung mand havde deltaget i.

- Jeg mener, at den tale som blev holdt i aftes af præsidenten, repræsenterer den farligste udenrigspolitiske fejltagelse siden Vietnam, hvis den føres ud i livet, sagde altså Chuck Hagel.

Sidste chance

Overraskende meddelte den konservative republikanske senator Sam Brownback fra Kansas at han heller ikke kunne stå bag Bush's forslag . Og allerede i timerne op til aftenens tale meddelte hele syv republikanske senatorer, at de ikke kan støtte at sende en ny bølge af soldater til Irak.

Den nye republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell fra Kentucky, støtter ganske vist præsidentens plan, men han tilføjer den konklusion, som George W. Bush ikke selv kunne få sig selv til at udtale:

- Det er sidste chance for at se, om vi kan sikre Bagdad, siger han.

- Præsidenten har gjort det klart for den irakiske premierminister, at hvis han ikke lever op til løfterne om slå ned på militserne, så rejser vi hjem, understreger Mitch McConnell.

Kilde: Danmarks Radio
Kilde2: Berlingske Tidende

Ingen kommentarer: