9.1.07

Demokratisk kollega til Pelosi: Bliv på midten eller vi taber næste valg

Joe Donnelly er et nyvalgt demokratisk kongresmedlem fra Indiana og han har en advarsel til den nye Speaker Nancy Pelosi, hold fast i en midtsøgende kurs eller partiet taber næste valg.

Hvis Pelosi "går for langt, uanset om det er den ene eller den anden vej, så bliver vi ikke genavlgt, siger Donnelly til Bloomberg. Han anser demokraternes sejr i november for at være mere en afvisning af republikanerne, end det er en opbakning til de demokratiske lederes dagsorden.

- Folk var bare rigtig trætte af de folk, og så fyrede de dem, konstaterer han.

Donnellys synspunkter er repræsentative for mange af de 30 nye demokratiske kongresmedlemmer, der blev valgt i distrikter som republikanerne tidligere havde. Deres usikre situation betyder at de vil gøre alt hvad de kan for at presse den nye speaker til at holde sig på dydens smalle sti, bl.a. ved at holde igen på konfrontationerne med præsident Bush og republikanerne på spørgsmål som skattepolitik, krigen i Irak, stamcelleforskning og abort.

Joe Donnelly, 51, siger at han er tilhænger af hovedparten af de forslag som Pelosi og ledelsen forsøger at få igennem i de første 100 timer, forslag som højere minimumsløn og et forslag om at lade den amerikanske sygesikring Medicare kunne lave fællesindkøb af medicin direkte med producenterne.

Det vil være sværere for Donnelly, der er praktiserende katolik (der var den igen), at støtte andre a partiets forslag, f.eks. føderale tilskud til forskning i stamceller.

Han kan også komme på kant med partiledelsen i spørgsmål om hvordan man skal forholde sig til situationen i Irak. Han beskriver selv krigen som en "katastrofe", men han er ikke tilhænger af at man laver en tidsplan for hvornår de amerikanske tropper skal trækkes hjem, et forslag som Pelosi støtter. Han er mere på linje med Bush og ønsker at de amerikanske tropper skal blive indtil situationen er mere stabil.

- Mit mål er at hjælpe præsidenten, sagde kongresmedlemmet i et interview. Jeg vil ikke rive ham i stykker (eng. rip him to shreds). Hvis han gør sit job bedre, så vil vores tropper kunne gøre deres, Irak vil blive stabiliseret og tropperne kan komme hjem.

Joe Donnelly er valgt i Indianas 2. kongresdistrikt, der dækker byen South Bend og dermed huser det berømte katolske universitet Notre Dame. I øvrigt samme sted som Joe Donnelly fik sin uddannelse fra.

Kilde: Bloomberg

Ingen kommentarer: