5.1.07

Bush udnævner ny FN-ambassadør

Det har været en uge med lidt af et politisk gennembrud for amerikanske muslimer, i går blev det første muslimske medlem af kongressen taget til ed og i dag valgte præsident Bush, at nominere en muslim til ny amerikansk FN-ambassadør. Det drejer det sig om den nuværende ambassadør i Irak, Zalmay Khalilzad. Khalilzad skal afløse den kontroversielle John Bolton, hvis midlertidige embedsperiode udløb for nylig.

Det er første gang en muslim bliver nomineret til jobbet som amerikansk FN-ambassadør, og Zalmay Khalilzad er den højest rangerende muslim i den amerikanske administration.

Den 55-årige diplomat er medlem af den neokonservative tænketank Project for the New American Century, der blandt de nuværende og tidligere medlemmer har prominente medlemmer af det republikanske parti såsom Jeb Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeld og Paul Wolfowitz.

Zalmay Khalilzad var allerede i 1998 med til at underskrive det såkaldte PNAC-brev til den daværende amerikanske præsident, Bill Clinton, hvori tænketanken opfordrede præsidenten til så snart som muligt at vælte Saddam Husseins regime.

Som en af de få arabisktalende i toppen af Bushadministrationen var Zalmay Khalilzad med til at tegne Iraks nye forfatning og afholde valg i landet i december 2005.

Han er født i Afghanistan og kom til USA som udvekslingsstudent. Uddannet på det amerikanske universitet i Beirut og har en doktorgrad i international politik fra University of Chicago. Han kom senere tilbage til Afghanistan hvor han fungerede som amerikansk ambassadør, da han blev udnævnt til ambassadør i Irak i sunni 2005.

Der har i ugevis været rygter om, at Khalilzad skulle forlade Irak, og at den nuværende ambassadør i Pakistan, Ryan Crocker, bliver hans afløser.

Ingen kommentarer: