23.1.07

Optakt til præsidentens tale til nationen!

Når Præsident Bush i nat går på talerstolen for at give hans årlige tale om nationens tilstand, vil han for første gang se ud på og tale til en kongres som er domineret af det andet parti og tv-seerne vil se på en præsident, som et flertal af amerikanere helst så på det første fly tilbage til Texas.

Det bliver en tale som først og fremmest vil handle om indenrigspolitiske emner, det vil være et forslag om skattefradrag på sundhedsforsikringer, en lidt mere miljøvenlig energipolitik og endnu engang vil der komme opfordringer til kongressen om at bakke præsidentens upopulære forslag om reform af udlændingepolitikken og den amerikanske sygesikring.

Men uanset hvad præsident Bush taler om, er der et emne der vil overskygge alt andet: Krigen I Irak og forslaget om at sende yderligere 21.500 tropper til Mellemøsten.

Præsidentens talsmand Tony Snow sagde at præsidenten vil fremsætte nogle dristige forslag som kongressen burde kunne vedtage, men det er nok tvivlsomt om det er andet end retorik.

Men på trods af modstanden mod sin politik, både ude og hjemme, er der ingen der regner med at Bush vil lægge sig fladt ned. Han vil fortælle kongressen og befolkningen at han ved at der er uenighed og utilfredshed, men at han vil bede om at nationen giver hans plan en chance.

Bob Schieffer, der er politisk ekspert for TV-stationen CBS, siger at han ikke regner med at der er noget som helst som præsidenten kan sige i nat, som kan give ham lidt politisk medvind (måske andet end at han træder tilbage, dtg).

- Det gør virkelig ingen forskel, hvad han taler om. Han kan tale om aber i verdensrummet. Det eneste de mennesker der sidder i Repræsentanternes Hus og lytter, vil tænke på er Irak, siger han.

Det er præsident Bush's næstsidste State of the Union-tale og hans aller, allersidste chance for at skabe sig en smule momentum i debatten, inden han overgår til totalt "lame duck-stadiet" i sin præsidentperiode. Han skal op med præsidentretorik og a'la Roosevelt, Kennedy eller Reagan, men baseret på erfaringen med de foregående taler tvivler jeg på at han overrasker.

Talen kan ses direkte på CNN bl.a. i nat klokken 03.00.

Det bliver den nyvalgte senator Jim Webb fra Virginia, der efterfølgende kommer med demokraternes svar på talen. Jim Webb har, som læserne af denne blog sikkert er bekendt, en søn der i øjeblikket er soldat i Irak.

Kilde: CBS
Kilde: Boston Herald

1 kommentar:

Anonym sagde ...

rv2 news sender den også

ser den selv på CNN