20.1.07

Senatet vedtager ændring i reglerne om lobbyister

Med stemmetalene 96 mod 2 godkendte senatet sent torsdag en vidtgående lovgivning, der skal bremse lobbyisters indflydelse på Kongressen.

Kongressen har fået alvorlige hak i sit image efter en række skandaler om kritisabel etik og korruption. Demokraterne har presset på for at få lovgivningen gennemført, siden de fik flertal i Kongressen i november.

Den nye lov forbyder senatorer at modtage gaver fra lobbyister eller de firmaer, de repræsenterer. Samtidig er der kommet strenge regler om bidrag til valgkampagner for at stoppe et hul i den eksisterende lovgivning.

Den største skandale har resulteret i en langvarig efterforskning af gaver og rejser til senatorer, som skulle påvirke lovgivningen. Siden daværende majority leader Tom DeLay (R-Texas) har kongresmedlemmerne Bob Ney (R-Ohio), Duke Cunningham (R-Calif.) og William Jefferson (D-Louis.) også været i myndighedernes søgelys.

Nu skal der andre etiske boller på suppen, og den demokratiske majority leader Harry Reid (Nevada) kaldte torsdag lovgivningen for "historiens mest barske reform om etik og lobbyvirksomhed i senatet".

Repræsentanternes Hus vedtog tidligere på måneden lignende regler. Og nu skal de to kamre lave et kompromis af de to versioner som så skal skal unserskrives af Præsident Bush før det kan blive lovgivning.

Kilde: Ritzau

Ingen kommentarer: