23.1.07

Modstand mod flere tropper vokser

Modstanden mod Præsident Bush's forslag om at sende flere tropper til Irak vokser. Mandag meddelte yderligere fire senatorer fra begge partier, at de er uenige med den forslåede strategi.

Senatorerne, inklusiv den konservative republikanske senator John Warner fra Virginia, offentliggjorde mandag et forslag til en udtalelse, der i stærke vendinger fraråder at sende flere soldater afsted. Men samtidig er det også et kompromisforslag i forhold til en anden udtalelse, der er mere aggresiv i sit sprogbrug.

I forslaget til udtalesen står der at senatet "er uenige med planen om at øge styrken med 21500 mand og opfordrer præsidenten til at overveje alle muligheder og alternativer."

- I forhold til det første forslag, så har vi udeladt nogle ord som nogle af senatorerne ikke kunne stå inde for, f.eks. "eskalering", sagde den republikanske senator Susan Collins, en af medforslagsstillerne.

Senatets Udenrigsudvalg skal stemme om den første udtalelse, stillet af udvalgsformanden senator Joe Biden fra Delaware, på onsdag. Det er dagen efter at Præsident Bush har afleveret hans årlige State of the Union-tale, hvor han uden tvivl vil slå et slag for troppeforøgelsen.

John Warner, der er tidligere formand for senatets forsvarsudvalg, sagde at de amerikanske tropper skulle holdes udenfor Irak's sekteriske vold.

- Formålet med denne resolution er at udtrykke den ægte - og jeg gentager, den ægte bekymring som en række senatorer, fra begge partier, har med præsidentens planer, sagde Warner til en pressekonfernce sammen med medforslagsstillerne republikanerne Norm Coleman fra Minensota, førnævnte Susan Collins og demokraten Ben Nelson fra Nebraska.

Warners forslag faldt ikke i god jord hos de senatorer der støtter Bush's politik.

- Uheldigvis har denne nye resolution om Irak, uanset hvor gode intentionerne ellers er, samme effekt som forslaget fra Joe Biden, sagde den republikanske Senator Lindsay Graham fra South Carolina. Det nye forslag erklærer Bush's strategi som en fejltagelse før det har en chance for at blive implementeret, sagde han i en pressemeddelelse.

Kilde: Reuters

Ingen kommentarer: