29.1.07

Hvide ingen adgang!

Hvad kalder man en golfklub der ikke ville have sorte medlemmer? Den er racistisk. Men hvad gør man når sorte kongresmedlemmmer ikke vil have hvide medlemmer af deres klub - er det så også racisme?

Han var en hvid, liberal kandidat i et distrikt hvor flertallet af vælgerne var sorte, og derfor lovede demokraten Steve Cohen fra Tennessee, at hvis han skulle blive valgt, ville han søge optagelse som det første hvide medlem af den såkaldte Congressional Black Caucus (CBC) - en "kaffeklub" for kongressens sorte medlemmer.

Men sådan skulle det ikke gå, Steve Cohen har ændret sine planer efter, at flere både forhenværende og nuværende medlemmer af gruppen gjorde det klart at hvide ikke kan være med.

- Jeg tror de er rigtig glade for, at jeg ikke bliver medlem, sagde Cohen der efterfølger kongresmedlem Harold Ford Jr., der tidligere havde repæsenteret distriktet i Memphis, Tennessee.

- Det er deres gruppe og de gør tingene på deres måde. Du kan ikke presse dig til et medlemskab, du skal invitereres, konstaterede Cohen.

Cohen fortalte at han blev overbevist om, at det ville blive umuligt at blive optaget, efter at tidligere kongresmedlem Bill Clay, Sr. fra Missouri. en af CBC's grundlæggere, havde sendt et memo rundt til den nuværende medlemmer der fastslog at det var "kritisk" at gruppen forblev "exclusively African-American".

Andre medlemmer, bl.a. gruppens nyvalgte formand, kongresmedlem Carolyn Cheeks Kilpatrick fra Michigan og kongresmedlem Bill Clay, Jr., var enige.

- Mr. Cohen spurgte om optagelse og han fik et svar ... Det er på tide at komme videre, sagde den yngre udgave af Clay-familien, der sagde at det var en uskrevet regel at man ikke optog hvide medlemmer.

Kongresmedlem Pete Stark fra Californien, der også er hvid, forsøgte i 1975 at blive optaget da hans distrikt fik en masse sorte vælgere, men han blev afvist.

Steve Cohen tror dog, at han nok skal kunne skabe gode relationer med de sorte medlemmer på anden vis. Han har bl.a. fået ros og anerkendelse for at ansætte mange sorte på sit kontor, mere end halvdelen, inklusiv stabschefen, er sorte.

Steve Cohen vandt sit mandat i distrikt hvor 60 % af vælgerne er sorte. Han var den eneste hvide kandidat i et primærvalg mod adskillige andre kandidater, hvoraf seks havde flere penge end Cohen. Hvis Cohen bliver udfordret i primærvalget om to år er det meget muligt, at CBC-medlemmer vil arbejde for at slå ham ud af hvad de anser for "deres" distrikt.

En lignende situation havde man i 2004 i Texas, hvor redistricting havde flyttet flere sorte vælgere ind i kongresmedlem Chris Bells distrikt i Houston.

På trods af en tradition i Repræsentanternes Hus om at medlemmer fra det samme parti ikke modarbjeder hinanden, gav et dusin politikere penge til Bell's modkandidat og den senere vinder - Al Green. Selv Chris Bells "nabo", kongresmedlem Sheila Jackson Lee, var på kampagne mod Chris Bell.

Et sort kongresmedlem var dog ude, at kristisere sin sorte kolleger fordi de arbejdede mod Chris Bell. Det kongresmedlem var Harold Ford, Jr.

- Vi havde en "incumbent" og vi støttede ike den "incumebent"? Det var uanstændigt, sagde Ford til magasinet CQ i 2004.

Steve Cohen btw er jøde og var personlig ven med musikeren Warren Zevon. Det var Cohen der holdt mindetalen ved Zevons begravelse i 2003.

Kilde: The Politico

Ingen kommentarer: