10.1.08

Præsident Bloomberg?

En pengestærk uafhængig kandidat rykker nærmere. Ifølge CNN er New Yorks borgmester, Michael Bloomberg ved at vurdere muligheden for at stille op og vinde til november. Det skriver Berlingske Tidende.

Som en ny Ross Perot vil Bloomberg kunne smide sin anseelige personlige formue efter et kandidatur. En artikel i The Economist forudser at han skulle være klar til at smide en milliard dollars efter sig selv - og det beløb får jo det som James Carville kaldte Ross Perots ego-onani til at virke som et uskyldigt klø i skridet til sammenligning.

Jeg hæftede mig lidt ved artiklens første vurdering: "...han (Bloomberg) kan som moderat midtersøgende vise sig at have bred appel.". Mike Bloomberg er omtrent ligeså midtsøgende som Ted Kennedy. Han er for abort, for gun control, for homoægteskaber, for stamcelleforskning og han er soft on immigration hvilket jo traditionelt er storsællerter og store publikumssucceser for politikere uden for New York og New England.

Update: Berlingske Tidende har nu ændret artikelen til "Og han kan vise sig at have bred appel.". Utroligt hvad lidt fakta fra en enkelt emsig læser kan føre ud i.

Det eneste område hvor han er højreorientereret er på udenrigspolitikken hvor han er tilhænger af USAs fortsatte engagement i Irak. Et synspunkt der nok skal få utilfredse Demokrater til at flokkes omkring ham. Bred appel?

Mike Bloomberg (med slips) sammen med kernevælgerne.

Den 65-årige rigmand blev første gang valgt til borgmester i New York i 2001, to måneder efter 11. september. Han blev genvalgt i 2005 efter at have brugt 66 millioner dollars på at slå en Demokratisk kandidat uden store chancer.

Mike Bloomberg er lifelong Democrat men skiftede i 2001 til Republikanerne fordi han ikke kunne være blevet opstillet af Demokraterne til borgmesterposten. Under præsidentvalgkampen i 2004 blev han spurgt om han ikke ville campaigne med Bush, men sagde dengang, at han ikke havde tid fordi han havde travlt med at styre byen.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

Kan du komme med med en vurdering af hvor han evt. ville kunne trække stemmer fra ?

Selvom han måske ikke har verdens bredeste apel, vil 5 pct. i en swing-state kunne vippe balancen, som det jo er skedt et par gange før.

mvh
Kirk

Anonym sagde ...

Der er jo den lille gruppe af vælgere der hader Republikanerne og Demokraterne og som aktivt arbejder med at få stablet et tredje parti på benene, men det er spørgsmålet hvor mange de i virkeligheden er.

Der vil desuden også være Demokrater og Republikanere der er utilfredse med deres egen kandidat som Bloomberg vil kunne hente lidt stemme hos. Der er jo hos Republikanerne en stor utilfredshed med de nuværende kandidater.

Men det ville alt andet lige være mest logisk at han trak stemmer fra venstre og dermed sikrede Republikanerne sejren til sidst. Der vil helt sikkert også komme historier ud om at det er Republikanere rundt omkring der forsøger at få ham opstillet.

Anonym sagde ...

Berlingske-artiklens konklusion siger vel mere om journalistens - manglende - indsigt i amerikanske forhold. Han har ganske enkelt alt for travlt med at skrive kampagneindlæg baseret på egne holdninger.

Anonym sagde ...

Hvis republikanerne opstiller Huckabee tror jeg også Bloomberg vil kunne trække stemmer fra den kant, da borgmesteren jo er kendt som pro-business og en succesfuld erhvervsmand.

Anonym sagde ...

Der er flere perspektiver ved Bloomberg, der er værd at overveje. Han kan udmærket påvirke det amerikanske valg ved at stille op i bare New York State. David og jeg er ikke helt enige om dette, men jeg har udbygget perspektivet på www.borgerdemokrati.dk/2008-01-10-bloomberg-som-kongemager-i-usa min blog Borgerdemokrati.dk.
mvh Dan Larsen