18.12.06

Kan Republikanerne vinde kongressen tilbage i 2008

Alexander Milan fra USApolitik har en fin gennemgang af udfordringerne for Republikanerne i forhold til om de kan vinde flertallet i kongressen tilbage om to år.

- Republikanerne over et bredt perspektiv vil få svært ved at vinde Kongressen tilbage i 2008. Men det kommer meget an på, hvordan det ser ud med Irak, om skandalerne igen vil blive udrullet samt om der kommer flere til, og ikke mindst, hvem republikanerne – og for den sags skyld demokraterne – vælger som præsidentkandidat, konkluderer Alexander.

Jeg er langt hen af vejen enig med Alexander, men er dog overbevist om at en lang række af de sæder som demokraterne vandt i Repræsentanternes Hus kun er midlertdig udlånt, de to mest oplagte: Texas' 22. distrikt som og Floridas 16. distrikt som er overvejende konservative og som Demokraterne kun fik fat i pga. henholdsvis korruption og sexskandale. Men der er også en håndfuld konservative distrikter i Indiana, Iowa, Pennsylvania og Ohio som republikanerne nok skal vinde tilbage.

Til senatet er det en lidt anderledes historie for af de tre perioder er den der kommer næste gang den mest hostile i forhold til demokraterne, de fleste valg foregår i syden og i midtvesten og der er faktisk meget få reelle muligheder for at vinde pladser (og det gælder begge partier) mest oplagte bud er demokraten Frank Lautenbergs sæde i New Jersey, Lautenberg er en af de senatorer med den laveste approval rating og jeg tror faktisk at republikanerne med held kan stille Thomas Kean Jr. op igen. Lautenberg bliver i øvrigt 84 i 2008 og han bliver nok presset til ikke at genopstille.
Mary Landrieu i Louisiana vandt kun med få hundrede stemmer i 2002 og Landrieu har været i hård mdovind siden hun kom til at sige pæne ting om George Bush's indsats i forbindelse med Orkanen Katrina og mange af de demokratiske vælgere er blevet flyttet ud af staten, hun skal kæmpe meget, meget hårdt for at blive genvalgt.

Norm Coleman i Minnesota er Republikanernes mest udsatte - staten gav en kæmpesejr til demokraterne i november og partiet har øjnene på Coleman. Andre udsatte republikanske mål er Susan Collins i Maine og John Sununu i New Hampshire, men den tror jeg ikke rigtig på, de er begge rimelig populære.

Der er muligvis nogle retirements der kan gøre det hele mere åbent og det spekuleres bl.a. i om Thad Cochran fra Mississippi, Wayne Allard i Colorado og John Warner i Virginia stopper.

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Sununu populær? Nu har du vist kigget for dybt i Union Leaders leder, David:

Sununu er det 85. mest populære medlem af senatet (Collins i øvrigt nr. 5 og Snowe nr. 1 - de er glade i Maine) med 47% approve og 44% disapprove.

http://www.surveyusa.com/50State2006/Approval100USSenatorApproval061122.htm

Og det er endda gået støt ned ad bakke. Sununu's tracking:
http://www.surveyusa.com/client/PollTrack.aspx?g=7b5a97d4-9dd3-426f-a316-6050e9aad796

Jeg tror roligt at du kan regne med at unge Sununu har en stor skydeskive på ryggen om to år. Mon ikke Jeanne Shaheen vil have revance?

Anonym sagde ...

Jeg tror også, det er en misforståelse at tippe republikanerne som favoritter ved senatsvalget i 2008.

Potentielt sårbare demokratiske sæder:

Delaware, hvis Biden ikke genopstiller og Mike Castle stiller op for GOP.

South Dakota, hvis Tim Johnson ikke kommer til sine fulde fem efter hjerneblødningen.

Louisiana, se Garbys analyse.

Ad. New Jersey. Jeg tror ikke på det. Der er simpelthen for mange demokrater her. Menendez var heller ikke populær. Ingen politikkere er populære i Jersey.

West Virginia, hvis Rockefeller ikke genopstiller og Manchin ikke tager pladsen.

Dvs. max 3-4 demokratiske sæder i spil.


Potentielt sårbare republikanske sæder:

Colorado. Bliver stadig mere demokratisk. Allard er upopulær og Udall er populær.

Mississippi, hvis Cochran går på pension og Moore eller Taylor stiller op for demokraterne.

Minnesota. En blå stat i et valgår.

Maine, det samme.

North Carolina, hvis guvernør Mike Easley stiller op.

New Mexico, hvis Dominici går på pension.

Oregon, hvis demokraterne finder en populær kandidat fx i form af en tidligere guvernør.

New Hampshire, navnlig hvis guvernør Lynch stiller op, men også hvis Shaheen prøver igen.

Virginia, hvis guvernør Mark Warner stiller op.

Dvs. en 6-7 republikanske sæder.

Med Chuck Schumer som recruiter i DSCC, kan demokraterne simpelthen ikke tabe senatet i 08. De vil forøge deres flertal.

Garby sagde ...

@Madsen: Sagkundskaben vinder endnu engang over mavefornemmelserne, jeg tror dog stadigvæk at Sununu som udgangspunkt er favorit til at blive genvalgt.

@Uffe: Delaware kommer ikke i spil. Jeg tror at hvis Biden trækker sig så stiller AG Beau Biden bare op.

Der er desuden også demokraterne Max Baucus (Mont.) og Mark Pryor (Ark.) der kan blive udsatte mål.Og jeg næster at tror på at Susan Collins kan slås.

Anonym sagde ...

Baucus og Pryor er meget populære i deres hjemstater. Baucus har været senator siden 1978 og Arkansas er en ærkedemokratisk stat lige bortset fra præsidentvalgene.

Men ok. Lige så lidt som det giver mening, at Maine repræsenteres af to republikanere i senatet ligeså ulogisk er det, at Montana har to demokrater.