15.12.05

William Proxmire død

Forleden dag var det Eugene McCarthy der døde og i dag var det så William Proxmire der "stillede træskoene". William Proxmire var demokratisk senator fra Wisconsin fra 1957 frem til 1989. Han blev 90 år gammel.

William Proxmire var medlem af delstatsforsamlingen i Wisconsin i starten af 50’erne, og forsøgte i samme årti tre gange at blive valgt til guvernør i Grævlingestaten. Guvernør blev han aldrig men i stedet blev han i 1957 valgt til at efterfølge Senator Joseph McCarthy.

I sin 31 år i senatet blev Senator Proxmire kendt for primært to ting. Han var den første i det demokratiske parti som tog budgetoverskridelser alvorligt og dermed blev han ”deficit hwak” længe før der var nogle i det demokratiske parti der tænkte den tanke. Hver måned uddelte han en ”Golden Fleece”-pris til et offentligt støttet projekt. Den første blev givet til en undersøgelse om hvorfor mennesker bliver forelskede, men det kunne også være en tvivlsom føderal bygning eller andet i den dur.

Senator Proxmire var desuden en regulær enmandshær der i 19 år, hver eneste dag som der var møde i senatet holdt en tale hvor han argumenterede for at USA skulle underskrive FN’s konvention mod folkemord. 3.211 taler blev det til indtil Senatet ratificerede konventionen 11. februar 1986 med 83 stemmer for og 11 imod.

Han var oprindeligt modstander af at forhandlingerne fra Senatet skulle transmitteres i TV. Han frygtede at det ville blive et cirkus, men han erkendte senere at da ingen alligevel gad at se udsendelserne gjorde det ikke så meget.

Da Proxmire skulle genvælges i 1982 brugte han 145 dollars, det beløb det kostede ham at genopstille. Der var ikke behov for mere for alle i Wisconsin kendte ham.

William Proxmire døde af Alzheimers sygdom.

Milwaukee Journal-Sentinel har en omfattende nekrolog her.

William Proxmire under guvernørvalgkampen i Wisconsin, året er 1954.

2 kommentarer:

Gouril sagde ...

Only in America, som man siger!
Fantastisk fyr, ham Prox. Jeg kan ikke lade være med at tænke på Plinius den Ældre, som altid afsluttede sine taler i det romerske senat med ordene: "Praeterea censeo carthaginem esse delendam (forøvrigt mener jeg Karthago bør ødelægges)" - også selvom dagsordenen var hestekødspriserne i Belgien. Plinius døde forøvrigt i år 149 fkr, hvor netop den krig startede, som endte med Karthagos ødelæggelse.

Gouril sagde ...

Sorry: Det var Cato, ikke Plinius.