16.12.05

P08: Clinton mod Giuliani

Præsidentvalget i 2008 kan blive et rent New Yorker-opgør mellem Senator Hillary Rodham Clinton (D-NY) og den tidligere borgmester i New York City, Rudy Giuliani (R-NY), i hvert fald hvis man skal tro en meningsmåling fra CNN/Gallup.

Senator Clinton er på nuværende tidspunkt storfavorit til at vinde den demokratiske nominering. Hele 43 % af de adspurgte peger på den tidligere førstedame, 14 % peger på enten John Kerry, partiets kandidat i 2004 og 14 % på Kerrys vicepræsidentkandidat, den tidligere North Carolina-senator John Edwards.

Længere nede i feltet kommer Senator Joe Biden (Delaware) med 8 %, afgående Guvernør Mark Warner (Virginia) får 3 % ligesom Guvernør Billl Richardson (New Mexico). Feltet sluttes af med Senator Evan Bayh (Indiana) og Guvernør Tom Vilsack (Iowa) som står til een procent.

Mest interessant er det nok at Mark Warner ikke har fået mere momentum efter al den presseomtale han har fået på det seneste og at Joe Biden står så forholdsvis stærkt. Det stikker naturligvis også ud at mange demokrater stadigvæk tror på at John Kerry skal have endnu en chance, men det er nok højst usandsynligt at Kerry er kandidat i 2008. Jeg vil sætte mine penge på Hillary med Warner og Bayh som mest sandsynlige udfordere.

På den anden side er feltet mere samlet. Rudy Giuliani får 30 %, John McCain får 22 % og udenrigsminister Condoleeza Rice får 18 %. Senator George Allen (Virginia) som af mange af journalister, analytikere og meningsdannere betegnes som en meget mulig republikansk kandidat får 7 %, Senator Bill Frist (Tennessee) får 3 % det samme som Guvernør Mitt Romney (Massachusetts), listen sluttes af med Haley Barbour, guvernøren i Mississippi der står til 2 %.

Hos republikanerne er der umiddelbart to ting der springer i øjnene, nemlig den store opbakning til Dr. Rice og at George Allen for første gang i en måling jeg har set (og jeg har set en del efterhånden) får mere end 5 %. Det er absolut en måling som må give selvtillid i Allen-lejren. Jeg tror ikke at Giuliani vil være kandidat i 2008 og derfor bliver det et "race" mellem McCain, Allen og en mulig dark horse som eksempelvis Guvernør Huckabee fra Arkansas eller Guvernør Barbour. Men der er lang tid til 2008!

Borgmesteren og senatoren i en hyggelig stund sammen. Nu mener vælgerne at de to skal være deres respektive partiers præsidentkandidater.

Ingen kommentarer: