12.12.05

Demokraterne næsten klar med primærvalgskalender

Iowa vandt, New Hampshire tabte. Det er konklusionen af det arbejde som et udvalg i den demokratisk partiorganisation har gennemført vedrørende primærvalgenes placering i 2008. Iowa beholder sin status som den første stat der skal vælge delegerede i den såkaldte Caucus (partiforeningsmøder) mens New Hampshire beholder sin status som den første stat hvor der skal være primærvalg (dvs. med stemmebokse og stemmesedler), men udvalget åbner op for at der imellem Iowa og New Hampshire kan afholdes en eller to Caucus’ enten ude vest på og/eller i syden. Yderligere åbnes der op for en eller to primærvalg eller caucus’ ugen efter New Hampshire.

Formålet med udvalgets arbejde har været at øge mangfoldigheden i den vælgerskare der skal vælge præsidentkandidaten. Problemet med Iowa og New Hampshire er at begge stater er tæt på kridhvide befolkningsmæssigt, at indbyggerne er rigere end gennemsnittet og derfor ikke repræsenterer et bredt nok udsnit af befolkningen.

På den anden side skulle udvalget tage stilling til problemet med ”frontloading”, dvs. at staterne rykkede deres primærvalg frem i kalenderen og dermed får man dage hvor op mod 10 stater stemmer den samme dag. Det er et demokratisk problem fordi det favorisere kandidaterne med flest penge der kan købe tv-reklamer og dermed gøre valget mindre demokratisk.

Udvalget bestod af en lang række meget prominente demokrater bl.a. senatorerne Carl Levin (Michigan) og senator Blanche Lincoln (Arkansas), to guvernører Ed Rendell (Pennsylvania) og Kathy Sebelius (Kansas), tidligere guvernør Jeanne Shaheen (New Hampshire) og tidligere Clinton-rådgiver Harold Ickes.

Jeg mener personligt at frontloading er et større problem end den manglende mangfoldighed og jeg synes at der er nogle historiske elementer som berettiger New Hampshires og Iowas placering.

Ingen kommentarer: