11.12.05

Eugene McCarthy død

Den tidligere Minnesota-senator Eugene J. McCarthy er død, han blev 89 år gammel. Det var McCarthy der i 1968 stak en pæl igennem Præsident Lyndon B. Johnsons forhåbninger om at blive genvalgt. Eugene McCarthy fik 42 % af stemmerne i New Hampshires demokratiske primærvalg, Præsident Johnson fik 49 % og valgte herefter at trække sig tilbage.

”Gene” McCarthy blev valgt til kongressen for kongressen i 1948 og sad i fem perioder inden han i november 1958 blev valgt til Senatet. Her blev han kendt som en ”outspoken liberal” ind til han fik sit nationale gennembrud som en af det hårdeste kritikere af krigen mod kommunismen i Vietnam. Han trak sig tilbage fra Senatet i 1970 efter to perioder.

Han forlod det demokratiske parti efter valget i 1972 og i det efterfølgende præsidentvalg i '76 stillede han op som uafhængig men fik under en procent af stemmerne og vandt ingen stater. I 1980 endorsede han Ronald Reagan som præsidentkandidat, bl.a. fordi han var tilhænger af Stjernekrigsprojektet.

Eugene McCarthy brugte tiden efter sin aktive politiske karriere på at skrive digte og kommentere den politiske situation. Bl.a. i kampen mod det amerikanske to-parti system.

Eugene McCarthy døde af komplikationer relateret til Parkinsons syge.

Senator McCarthy sammen med storebroreren til den mand som satte en stoppe for hans forhåbninger om at blive præsident i 1968.

Ingen kommentarer: