20.12.05

Israel: Ingen overraskelse hos Likud

Primærvalget i det nyligt søndersprængte konservative Likud-parti i Israel gav i går en ventet sejr til den tidligere israelske premiereminister Benjamin ”Bibi” Netanyahu.

Det blev en komfortabel og sikker sejr til Netanyahu, der i en exit polls fra israelsk fjernsyn står til at have fået omkring 45 % af stemmerne, hans nærmeste konkurrent, udenrigsminister Silvan Shalom, får omkring 32 % af stemmerne. To yderligere kandidater Moshe Feiglin og landbrugsminister Yisrael Katz fik henholdsvis 13 % og 9 % af stemmerne.

Da det stod klart at Netanyahu havde sejret talte han til sine tilhængere og sagde:
"I came tonight to tell you Likud has taken the road back to leading the country. During the primaries campaign I have seen a live, vibrant, active Likud," og tilføjede, "a Likud that only grows in strength.".

Den nye partiformand taler til tilhængerne i Tel Aviv.

Den tiltagende styrke bliver der hårdt brug for i den kommende tid. Der ligger nu to store opgave for den nye partiformand, dels skal han forsøge at samle et splittet og amputeret parti, og med et valg om mindre end fire måneder og dystre meningsmålinger kan det godt blive en meget stor udfordring.

Den nye partiformand skal nu prøve at genvinde magten fra den mand, Ariel Sharon, som i sin tid var med til at starte Likud og som nu står i spidsen for sit nye centerparti Kadima og Arbejderpartiets kandidat, den venstreorienterede Amir Peretz.

Trivia: Kadima betyder fremad, Likud betyder konsolidering.

Bibi Netanyahu taler til et møde som jeg gætter på var arrangeret af AIPAC!

2 kommentarer:

Kasper sagde ...

Ja, det er jo pludselig mere interessant med valget efter Sharon har vist, at han ikke er helt ung længere.

Spørgsmålet er, om ikke Likud havde stået sig bedre med Silvain Shalom. Det havde i hvert fald gjort det lettere at indgå et realistisk samarbejde med nogle af de mindre partier, samt evt. Arbejderpartiet.

Bibi er i mine øjne bindegal - og til skade for hele Mellemøsten, og dermed også for os i Vesten. Heldigvis ser det ud til, at Likud bliver decimeret til omkring 19 ud af 120 medlemmer af Knesset - og det er jo næsten mindre end de rabiate bosætter-partier.

DanskPol sagde ...

Jeg er jo langt hen ad vejen enig med din frygt for verdensfreden med et Israel ledet af Netanyahu (men jeg frygter endnu mere Mahmoud Ahmadinejad end nærmest hvem som helst der kunne komme i spil som leder af Israel).

Jeg deler dog ikke din optimisme med hensyn til Likuds øjeblikkelige svaghed. Jeg er overbevist om at resultatet af valget til det 17. Knesset vil blive bedre for Likud end 19, jeg tror de ender i nærheden af 30 mandater.

På lidt længere sigt vil Likud også komme tilbage i nærheden af den nuværende styrke, mens jeg ikke tror at Kadima bliver en vedvarende magtfaktor i israelsk politik. Når rømningerne af bosættelserne tilendebragt vil projektet have mistet sin relevans og kampen vil igen blive mellem de konservative og arbejderbevægelsen