27.12.05

Måske farvel til Lott og Stevens


To meget centrale republikanske senatorer kan være på vej på pension.

Lige før jul kom der en noget overraskende udmelding fra senator Ted Stevens (R-AK). Formanden for Appropriations Committee havde netop tabt en afstemning om at åbne op for olieboringer i ANWR (Arctic Natural Wildlife Refuge) i det nordlige Alaska og tidligere på året var der hele sagen om The Bridge to Nowhere som ikke blev til noget. De to ting har åbenbart gjort senator Stevens så knotten at han overvejer ikke at genopstille i 2008. Rygterne har også svirret om at Stevens kunne finde på at trække sig før tid.

Senator Ted Stevens, 82, er den længst siddende republikanske senator. Han blev udpeget af Alaska daværende guvernør til at afløse afdøde senator Bob Bartlett (D-AK) i 1968. I 1970 blev han valgt til at afslutte den seksårige periode som han var blevet udpeget til og siden er han blevet genvalgt i 1972, 1978, 1984, 1990 1996 og senest i 2002 hvor han fik 78 % af stemmerne.

Hvis senator Stevens vælger ikke at genopstille vil de fleste nok regne med at hans mulige afløser bliver statssenator Ben Stevens (R-Anchorage). Ben Stevens, 46, er Ted Stevens ældste søn.

Senator Ted Stevens (til højre) sammen med senator John McCain (R-AZ).

Spekulationer er der også omkring senator Trent Lott (R-MS). Den tidligere majority leader der måtte gå af da han kom til at sige nogle pæne ting om sin kollega senator Strom Thurmond (R-SC) og siden har rygterne floreret om det ikke var på tide at han trak sig og dermed giver plads til yngre, mindre belastede kræfter.

Senator Lott sagde for nylig ”At fra et personligt synspunkt, har jeg brug for en højere indkomst:”. Senator Lotts hjem blev ødelagt af Orkanen Katrina og der er åbenbart brug for lidt ekstra indkomst for at genopbygge det.

Hvis senator Lott beslutter sig for at stoppe kan Mississippi blive et af de tætte valg i 2006. Demokraterne stiller sandsynligvis med statens populære tidligere justitsminister Mike Moore, mens republikanernes foretrukne kandidat vil være kongresmedlem Chip Pickering. Pickering har tidligere været staffer hos netop Trent Lott.

Trent Lott til den berømte fødselsdagsreception hos Strom Thurmond der førte til Lotts "fall from grace". Det er senator Lott der står i midten ved siden af præsident Bush.

Ingen kommentarer: