25.9.06

Flot Helle, stjæler Marios tale

På Socialdemokratiets kongres i weekenden holdt Partiformanden Helle Thorning-Schmidt en meget fin tale som jeg her har valgt at gengive i nogle udvalgte bider og så vil jeg komme med nogle bider af Guvernør Mario Cuomos berømte keynote adress fra det Demokratiske Konvent i San Francisco i 1984.

Man må selvfølgelig gøre op med sig selv om man mener at retorikken er tilfældig eller om der er tale om to vidt forskellige taler (ligesom man selv må gøre op med om Red Hot Chili Peppers "Dani California" er plagiat af Tom Pettys "Last Dance With Mary Jane"). Jeg mener at der naturligvis er en forskel på retorikken, Cuomo stod på kanten af den kolde krig og Helle står på kanten til det store opgør om retten til at give danskerne den tredje bil og femte fladskærm.

Helle har lånt lidt rigeligt, eller i hvert fald ladet sig kraftigt inspirere, af en amerikansk politikers tale.

Helle: ”For tre uger siden sagde finansminister Thor Pedersen, at det gik så godt, at vi ”snart kunne købe hele verden”

Mario: Ten days ago, President Reagan admitted that although some people in this country seemed to be doing well nowadays, others were unhappy, even worried, about themselves, their families, and their futures.”

Helle: Finansminister - i øjeblikket sidder de ude i kommunerne og skærer ned i hjemmeplejen til de ældre. Der bliver indført lukkedage på normale arbejdsdage i vores børnehaver og vuggestuer for at få økonomien til at hænge sammen. Der findes plejehjem hvor der er ”liggedage”, fordi man ikke har råd til personale til at få de ældre op af sengen.”

Mario: "Maybe, maybe, Mr. President, if you visited some more places; maybe if you went to Appalachia where some people still live in sheds; maybe if you went to Lackawanna where thousands of unemployed steel workers wonder why we subsidized foreign steel."

Helle: Danskerne vil have velfærd, og det er dig og din regering, finansminister, som ikke vil give dem det, fordi I hellere vil bruge pengene på skattelettelser.”

Mario: “Maybe -- Maybe, Mr. President, if you stopped in at a shelter in Chicago and spoke to the homeless there; maybe, Mr. President, if you asked a woman who had been denied the help she needed to feed her children because you said you needed the money for a tax break for a millionaire or for a missile we couldn't afford to use.”

Når Helle, eller vedkommende der skriver hendes taler, nu er så godt inde i amerikansk politik må det jo være ganske på sin plads at undre sig om hun ikke ved hvem Joe Biden er og husker hvad de skete med ham da han i 1988 lavede præcis samme nummer bare med en tale af Labours daværende leder Neil Kinnock, der jo er Helle svigerfar.

5 kommentarer:

Jarl Cordua sagde ...

Spinmeister Kaspersen har lånt af Mario Cuomo? Kan meget vel være. Han er i hvert fald en connaisseur de Politique Americaine.

Anonym sagde ...

Tjaaaah, noget kunne tyde på, at taleskriveren har skelet lidt til Cuomo, men derfra og så til at tale om plagiat (på baggrund af de angivne eksempler) - den mener jeg sgu ikke holder. Så slående synes jeg heller ikke ligheden er.

Uffe

Maja sagde ...

Generelt kan der vidst i talerne på denne kongres spores en trend, hvor man adresserer personer, der ikke er til stede i salen og (i både Anders Foghs tilfælde og i Thor Pedersens) er beskæftiget andetsteds med egne landsmøder og derfor formentligt ikke følger med.
Se både åbningtalen, formandens beretning og DSU-formandens tale på socialdemokraternes kongreshjemmeside.

Anonym sagde ...

Helle var vist ikke den eneste der los sig inspirere af Cuomo. Se blot:

Nicolai Wammen: "Jeg vil derfor gerne komme med en opfordring til regeringens ministre: Tag en køretur i ministerbilen – men nu ikke for stærkt - rul vinduet ned og kast et blik ud på den hverdag, som mange danskere har i dag.
Se de småbørnsfamilier i øjnene, hvor kontanthjælpsloftet har smidt dem ud af deres bolig.
Sig goddag til de børn, der sidder i nedslidte lokaler og med forældede bøger i folkeskolen.
Vink i forbifarten til de ansatte i ældreplejen, der bliver mere og mere nedslidte - blot fordi de passer deres arbejde.
Kast et blik på virkeligheden og mød de mennesker, som hver dag bliver ramt af regeringens velfærdsstop."

Mario: "Maybe, maybe, Mr. President, if you visited some more places; maybe if you went to Appalachia where some people still live in sheds; maybe if you went to Lackawanna where thousands of unemployed steel workers wonder why we subsidized foreign steel."

Anonym sagde ...

Syntes heller ikke, at ligheden er slående ift til HTS. Sunes eksempel er mere tydelig - og så er jeg glad for, at ingen har en kopi af min 1. maj tale i det hedengangne Århus Kongreshus fra et par år tilbage ;-)

Ingen tvivl om, at hyllested.net gjorde stort et stort indtryk på en pænt stor DSU Afdeling for snart nogen år siden ;-)