8.9.06

Demokratiske donorer holder på pengene

Haves: Kongres- og senatskandidater med en reel chance for at vinde magten i kongressen.
Søges: Demokratiske multimilliardærers penge.

En lang række megadonorer vil ikke deltage i efterårets midtvejsvalg. De venter til 2008. I stedet må demokratiske kandidater ty til de klassiske kilder hvis de skal have penge til at købe tv-spots – fagbevægelsen. Det skriver avisen The Hill.

Til præsidentvalget i 2004 smed en lang række donorer mere end 200 millioner dollars til såkaldte ”527’s” altså politiske organisationer. Blandt giverne var børsspekulanten George Soros der gav 24 millioner dollars, Microsofts medstifter Paul Lewis gav 23 millioner og underholdningsmogulen Steve Bing gav 14 millioner dollars til organisationen America Coming Together der havde kampagne i 17 stater for at få demokrater til at stemme.

ACT havde flere steder gode resultater, men alligevel måtte donorerne i sidste ende se deres penge være spildt for Bush vandt jo valget, og det har åbenbart fået en del til at være mere tilbageholdende med deres penge denne gang.

Kongresmedlem Rahm Emanuel (D-Ill.) der leder DCCC, altså demokraternes nationale forsøg på at vinde magten tilbage i Repræsentanternes Hus siger til The Hill:
- Til valget I 2004 var der nogle meget aktive spillere der, som jeg ser det, har besluttet at nu vil de enten ikke ud i marken, reklamere eller noget som helst, sagde kongresmedlemmet til New York Daily News i august og spørger:
- Kan nogen fortælle mig hvor de er henne nu?

En af forklaringerne kan være at nogen af kæmpedonorerne mente at deres penge blev misbrugt, men det er ifølge en demokratisk fundraiser ikke hele sandheden.
- Uanset hvor vigtigt midtvejsvalget er, siger fundraiseren der har stor erfaring med at arbejde med store donorer. ”Så er det ikke vigtigt nok for dem. For dem handler det om hvad de selv kan få ud af det. Kan jeg komme tæt på den amerikanske præsident eller kan jeg måske blive tilbudt en ambassadørpost.”.

En tredje forklaring kan ifølge en anden demokratisk konsulent tæt på Hollywood være at donorerne denne gang har givet direkte til kandidaterne og der dermed er et maksimum på hvor meget de må smide efter dem. Det loft er maks. 2100 $ og med kun omkring 50 rigtig tætte valg er der stadigvæk langt op til 24.000.000 $.

Ingen kommentarer: