1.9.06

Busted by the bloggers

Endnu engang har den amerikanske blogosfære vist sig som et værn mod løgn og bedrag. I sidste måned gik det ud over Hizbollah og Reuters der blev afsløret i at lave falske billeder og photo-ops af ødelæggelserne i Lebanon. I denne uge går det ud over to amerikanske senatorer.

(Leder i Chicago Tribune, oversat af DTG)


På hjemmesiden porkbusters.org er der et citat af den tidligere majority leader Trent Lott: "I'll just say this about the so-called porkbusters. I'm getting damn tired of hearing from them."

Senatorerne Ted Stevens (R-AK) og Robert C. Byrd (D-WV) er sikkert også forbandet trætte af porkbusters, men skatteyderne burde høre efter - og gratulerere. Porkbusters ledte en gruppe bloggere som fandt frem at de to senatorer havde syltet et lovforslag som skulle det nemmere for offentligheden at se hvordan skatteydernes penge blev brugt.

Lovforslaget, stillet af senatorerne Tom Coburn (R-OK) og Barack Obama (D-IL), vil skabe en online database hvor man kunne søge efter "federal grants" og kontrakter.

En unavngiven senator (eller senatorer, som det viste sig) havde blokeret for at loven kunne komme til afsteming. Med hjælp af en ukendt senatsregel (og hvem kender dem bedre end Robert Byrd) om at et enkelt medlem som har tvivl omkring et lovforslag kan blokere det - anonymt. Partiledelsen kendte de to obstruktørerers identitet, men behøvede ikke at fortælle nogen om det, ikke engang de to lovforslagsstillere.

Da porkbuster fik nys om den såkaldte "secret hold" fik de bloggere tiol at kontakte deres egne senatorer og forlangte at få at vide: Er du den anonyme der blokerer? Bloggere som TPMmuckraker.com og GOPprogress.com fulgte opfordringen i i løbet af få dage havde de fået negative svar fra 97 ud af de 100 senatorer.

Og det var så her at Stevens besluttede at krybe til korset.

Men bloggerne var ikke tilfredse.

I torsdags, var den eneste senator der stadigvæk undgik at svare på spørgsmålet Robert Byrd. TPMmuckraker noterede sig at Byrds "prefærence for "pork" ville sikkert give ham en "Pork Crown" hvis ikke han havde siddet i mindretal (oversættelse - Robert Byrd lænser det amerikanske statsbudget til fordel for hjemstaten West Virginia)". Senere på eftermiddagen indrømmede Byrd at han havde blokeret for lovforslaget, men at han nu ville lade det gå til afstemning.

Efter at de blev afsløret brugte både Stevens og Byrd længere tid på at forklare journalisterne hvorfor skatteyderne skulle beskyttes for at finde ud af hvordan deres penge bliver brugt.

Byrds kontor sagde at han bare havde blokeret for forslaget for at sikre en åben debat. Stevens staffere fortalte at senatoren var bekymret omkring omkostningerne og ønskede en cost-benefit analyse og at databsen ikke ville skabe mere bureaukrati og blah, blah blah (det står der i artiklen... jeg sværger, DTG). Stevens kunne have fået svar på disse spørgsmål da forslaget var i udvalg, men han valgte at droppe høringerne.

Det mere sandsynlige motiv er hævn. Stevens er stadigvæk rasende på Coburn fordi han forsøgte at blokere for den berømte "Bridge to Nowhere" til 223 millioner dollars som Stevens havde fået tilknyttet sidste års "federal highway bill".

Artiklen slutter: "It's a good day for taxpayers and the bloggers who got to the truth. And a bad day for secrecy in the U.S. Senate." .

Ingen kommentarer: