1.8.06

Primærvalg i Kansas

Vælgerne i Solsikke-staten er i dag kaldt til stemmeurnerne for at finde deres foretrukne kandidater til valgene i November.

Guvernør Kathy Sebelius (D) burde logisk nok være meget truet i en stat hvor der er 20 % flere registrede republikanere end demokrater og som Bush vandt for to år siden med 25 % - men truet er hun altså ikke, den demokratiske guvernør. Syv par stiller op som modkandidat til Sebelius og hendes runningmate Mark Parkinson, der er tidligere republikansk partiformand (!) i Kansas, men som har meldt sig ud i protest mod det religiøse højres magt og indflydelse i partiet.

Der er ikke nogen favorit i det republikanske feldt men det er som sagt også en anelse lige meget, uanset hvem der vinder er Kansas på demokratiske hænder i 2007.

Guvernør Kathleen Sebelius her sammen med den mest kendte Kansas-politiker, Bob Dole.

Kansas har fire kongresmedlemmer, de tre republikanere Jerry Moran, Jim Ryun og Todd Tiahrt og demokraten Dennis Moore. Udfordrene til Moran og Ryun (der er chanceløse) er allerede fundet, mens der er kamp om hvem der skal stille op mod Tiahrt og Moore. Heller ikke her levnes udfordrerne store chancher for succes.

Der er krig hos republikanerne mellem de økonomisk konservative (dem der ikke kan lide skat) og de socialt konservative (dem der ikke kan lide bøsser) hvor der er udfordringer til både the Secretary of State og flere mindre embeder på delstatsplan (Insurance Commisioner etc.). Debatten drejer sig bl.a. om statens forhold til Darwins lære om evolution vs. biblens skabelsesberetning, meget lig den debat der er i Alabama hvor guvernør Riley bliver udfordret af The Ten Commandment-judge Roy Moore.

Den ansvarlige for afstemingen, Secretary of State Ron Thornburgh (R) regner med at mellem 20 og 25 procent af de registrede vælgere vil deltage i valghandlingen, altså maks 400.000 ud af 1.6 millioner, hvilket er lavere end normalt.

Vejrudsigten lover i øvrigt over 100 grader fahrenheit - hvilket er i nærheden af 40 grader - og det er derfor en god idé at tage lidt vand med hvis man skal ned og stemme.

Ingen kommentarer: