20.8.06

Ikke siden Nixon

Det kan godt være at tilhængere af krigen i Irak (mig selv inklusiv) ikke vil indrømme at det efterhånden ligner Vietnam, men det amerikanske politiske landskab er efterhånden meget lig hvad det var dengang Richard Nixon var præsident og fjenden ikke var Al Qaida men Viet Cong.
I 1970 stillede republikanerne i New York Sen. Charles Goodell (R-NY) op til genvalg. Goodell var blevet udpeget af guvernør Nelson Rockefeller (R-NY) til efterfølge afdøde Sen. Robert Kennedy (D-NY) der var blevet myrdet af en palæstinensisk terrorist i 1968. Goodell var modstander af krigen i Vietnam.


Charles Goodell var legemeliggørelsen af begrebet "Den enes død...". I '59 blev han valgt til kongressen til afløse en afdød og i '68 afløste han Bobby Kennedy.


Men i New York stillede også en mand der hed James L. Buckley på for noget der hedder the Conservative Party of New York State og han var i modsætning til Goodell stadigvæk for engagementet i Vietnam.
Derfor valgte Det Hvide Hus at ikke at endorse Goodell, og vicepræsident Spiro Agnew var ude og campaigne med Buckley, der blev den første, og hidtil eneste, som the Conservative Party har fået valgt til senatet.

James Buckley fik en periode i senatet. I 1977 blev han afløst af demokraten Daniel Moynihan.

Det er nu 36 år siden og igen har Det Hvide Hus valgt at endorse en anden kandidat end den republikanske, nemlig Joe Lieberman i Connecticut frem for Alan Schlesinger.

New York Times skriver også at tidligere Speaker Newt Gingrich (R-GA) der stadigvæk overvejer om han skal stille op til præsidentvalget i 2008 også støtter Lieberman frem for Schlesinger fordi ”Det Republikanske Parti egen kandidat ikke har nogen mulighed for at vinde.” .

Ingen kommentarer: