9.2.08

Nebraska forbyder den elektriske stol

Højesteret i den amerikanske delstat Nebraska har med stemmetallet 6-1 nedlagt forbud mod flere henrettelser i den elektriske stol. Det skriver Politiken.

Domstolen fastslår, at henrettelsesmetoden er "grusom", og at de dødsdømte påføres "intens smerte og pinefulde lidelser".

- Dødsdømte fanger skal ikke torteres ihjel, uanset hvilke forbrydelser de har gjort sig skyldige i, hedder det i kendelsen fra højesteretsdommeren William Connolly.

Dommen kom som en del af en mordsag mod en mand der er anklaget og dømt for at have slået et treårigt barn ihjel.

Guvernør Dave Heineman (R) sagde at han var "chokeret" over kendelsen som han kaldte "uden præcedens og dybt skuffende juridisk aktivisme."

- Retten har i dag uretmæssigt ophøjet sig selv til policymaker, skriver han i pressemeddelelse.

- Endnu engang har denne aktivistiske domstol ignoreret sin egen præcedens og præcedens skabt af USA's højesteret til at fortsætte sit angreb på Nebraskas dødstraf, sagde altså guvernør Dave Heineman. Så sent som i 2000 fastslog Nebraskas højesteret at den elektriske stol var i orden.

Nebraska var den sidste amerikanske delstat, som kun har benyttet den elektriske stol i henrettelser. Sidste gang der blev henrettet en i Nebraska var i 1997.

Ingen kommentarer: