26.3.07

Præsidentkandidater med penge på bankbogen

Der er kun et ord der med rette kan bruges til at betegne alle de ledende potientielle præsidentkandidat: Multimillionærer

Undtagelsen: Senator Barack Obama (D-Ill.) der på trods af sin fine uddannelse fra Harvard University valgte en mere beskeden karriere som community organizer og universitetsprofessor. Men Barack Obama er nu ved at komme efter det - hans bod "The Audacity of Hope" blev en bestseller.

Bill Clinton og Jimmy Carter blev valgt til Det Hvide Hus uden en stor personlig formue, men ellers er det mere reglen end undtagelsen at præsidenterne havde skrabet sig en lille formue sammen. I år er altså ingen undtagelse.

Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney har haft en lang succesrig karriere i finansverdenen inden han blev politiker. Hillary Clinton havde aldrig været rig før hende og husbonden begge scorede en lukrativ bogaftale og han har siden holdt familien økonomisk kørende med sin foredragsvirksomhed. John McCain har været soldat og politiker og det er jo ikke noget man bliver rig af, så han har giftet sig til pengene. Cindy McCain er arving til et øldistribueringsfirma. Rudy Giuliani brugte erfaringer fra sin tid som borgmester til at skabe en succesfuld karriere i konsulent- og foredragsvirksomhed. John Edwards har scoret kassen på at sagsøge folk, organisationer, virksomheder og myndigheder på vegne af almindelige mennesker.

Der er da også kandidater hvis personlige formue er til at overse. Den primære årsag at de har brugt det meste af deres liv i politik - og nej, selv ikke i Amerika er det en god forretning.

Washington Post har lavet en gennemgang af kandidaternes privatøkonomi og en kort oversigt over hvor pengene kommer fra. (Alle tallene er i gode amerikanske dollars, 1 dollar = 5,6 kroner)

Senator John McCain (R-Ariz.)
Net worth: $25-$38 million

John og Cindy McCain har "substantial" ejendomme i hjemstaten Arizona - inklusiv et hjem der er vurderet til en million dollars og jord for mellem 1,5 og 3 million. Pengene kommer fra Cindy, mens John McCain har skrevet tre bøger der har solgt udemærket.

Senator Hillary Rodham Clinton (D-N.Y.)
Net worth: $10-$50 million

Hillary modtager fortsat royalties for hendes selvbiografi "Living History", en bog som hun fik otte millioner i forskud for at skrive. Hillary og Bill forlod Det Hvide Hus med advokatregninger op over begge ører, men Bill har siden tjent næsten 40 millioner på foredrag. Parret har et kæmpehus i New York-forstaden Chappaqua.

Tidligere borgmester Rudy Giuliani (R-N.Y.)
Net worth: not available

Giuliani har været chef for et selskab der bestod af en investeringsbank, en advokatvirksomhed og et konsulentfirma. Hans foredrag koster cirka 100.000 $ stykket og i 2002 tjente han 8 millioner bare på det. Som en del af sin foreberedelser på præsidentvalget har Giuliani solgt sit firma til nogle folk i Australien. Giuliani har desuden skrevet en bestseller "Leadership".

Senator Barack Obama (D-Ill.)
Net worth: $1-$2.5 million

Obama fik 1,9 milllioner i forskud fra forlaget Random House for tre bøger (inklusiv en børnebog), hvor af 200.000 er blevet doneret til velgørenhed. Bogen "The Audacity of Hope" har været en kæmpe bestseller. Barack og konen Michelle har et hjem i Chicago der vurderes til at koste i omegnen af 1,6 million. Hun arbejder som kommunikationschef for Universitetshospitalet i Chicago.

Tidligere guvernør Mitt Romney (R-Mass.)
Net worth: 100 million-?

Mitt Romney er meget tæt på at være milliardær - i hvert fald i danske kroner. Romney stiftede og styrede Bain Capital, et investeringsfirma. Analytikere med forstand på den slags vurderer at Romney gennem 20 år har tjent omkring en halv millard dollars. Da han stillede op til guvernørvalget i Massachusetts brugte han seks millioner af sine egne penge på at blive valgt, det højeste beløb i statens historie.

Tidligere senator John Edwards (D-N.C.)
Net worth: 12.8-$60 million.

Inden han blev politiker tjente Edwards en formue som procesadvokat. Han har siden 2004 også været tilknyttet et investeringsselskab siom rådgiver og en efter en succesfuld børsintroduktion er der også faldet lidt penge af derfra. Edwards-parret solgte for nyligt et hjem i Georgetown for mere end fem millioner og bygger nu på et gods nær Chapel Hill i North Carolina. Edwards har desuden skrevet en bog.

Senator Sam Brownback (R-Kans.)
Net worth: $2.5-$10 million

Sam Brownback har været i politik det meste af hans voksne liv, men han har lidt aktier, så parrets penge kommer fra konen Mary, hvis familie i midten af 90'erne tjente en god skilling på et medieselskab.

Senator Chris Dodd (D-Conn.)
Net worth: $260,000-$682,000

udover et hus i Irland der er mellem 100.000 og 250.000 værd og lidt aktier er der ikke meget velstand hos Familien Dodd. Han har været politiker hele sit liv, ligesom hans far i øvrigt også var. Chris Dodd blev valgt til kongressen som 30-årig.

Senator Joe Biden (D-Del.)
Net worth: $100,000-$150,000

Joe Biden har, ligesom Chris Dodd, brugt hele sit liv på politik og det kan ses på hans privatøkonomi. Udover lidt aktier er der ikke meget. Han fik 112.000 $ i forskud for en bog i 2005.

Guvernør Bill Richardson (D-N.M.)
Net worth: not available

Et helt liv i politik bringer mange glæder, men ikke økonomisk velstand. Det er også status for Bill Richardson. Han ejer to hjem i Santa Fe-området men har ellers ingen forretningsinteresser.

Tidligere guvernør Mike Huckabee (R-Ark.)
Net worth: not available

Huckabee var guvernør 10 år og før det var han viceguvernør og præst (desværre for ham, ikke sådan en teleevangelist der tjener penge). Han har skrevet et par rimeligt godt sælgende bøger - bl.a. en slankebog, Han har lidt aktier, men ikke meget.

Tidligere senator Fred Thompson (R-Tenn.)
Net worth: 500.000 -1.5 million

Jeg har selv søgt lidt i arkiverne og i Thompsons finansielle redegørelse fra 2002 fremgår det at han havde lidt aktier, bl.a. i Verizon, Shell og Amsouth Bank, men at det primært er en god pensionsopsparing hos Screen Actors Guild der "bonger" igennem.

Fred Thompson er gift med Jeri Kehn, der er republikansk politisk konsulent. Det er nok begrænset hvad hun har af formue.

Han har siden 2002 været skuespiller, men jeg er ret sikker på at man ikke får 1 million dollars - som skuespillerne fik på Friends - per afsnit på "Law & Order". Thompson-parret kunne muligvis være lidt mere værd. Han er desuden tilknyttet ABC News Radio som kommentator.

Kilde: Washington Post

1 kommentar:

Henrik Hansen sagde ...

Ron Paul oplyser i et interview på C-span at han faktisk har indsamlet o,5 million dollars på sin hjemmeside frem det øjeblik der han gjorde sit kandidatur officielt.
http://12.170.145.161/search/basic.asp?ResultStart=1&ResultCount=10&BasicQueryText=%22Ron+Paul%22

Ret godt gået af en ren græsrods-kampagne.