5.3.07

Nekrolog: Tidligere senator Thomas Eagleton død, 77 år

Tidligere senator Thomas F. Eagleton fra Missouri døde i denne weekend, han blev 77 år. Eagleton blev mest kendt som George McGoverns vicepræsidentkandidat der trak sig ved valget i 1972 efter at det kom frem, at han havde modtaget elektroshock som led i hans behandling for depression.

Avisen St. Louis PostDispatch skriver at Eagleton inden sin død på et hospital i Richmond Heights gennem længere tid havde været plaget af dårligt helbred.

Thomas Eagleton (til venstre på billedet) blev kendt som en farverig og karismatisk politiker og som en af de første modstandere af Vietnam-krigen. Han skrev bl.a. en lov der forbød præsidenten at erklære krig uden kongressens godkendelse. På sne gamle dage var Eagleton stærk kritisk overfor krigen i Irak og Bush-administrationens strategi.

Han blev født i St. Louis i 1929, aftjente sin værnepligt i flåden og fik sin universitetsuddannelse på Amherst College og Harvard University. Eagletons politiske karriere begyndte da han som kun 31 årig blev valgt til justitsminister i Missouri i 1960, fire år senere blev han viceguvernør og yderligere fire år senere blev han valgt til Senatet. Eagleton sad i Senatet frem til 1987, hvor han blev afløst af republikaneren Kit Bond.

Da George McGovern vandt den demokratiske nominering i 1972 virkede præsident Richard Nixon usårlig og det betød at mange af de store navne i partiet, bl.a. senatorerne Ted Kennedy, Walter Mondale og Birch Bayh, sagde nej til at stille op som vicepræsident og derfor blev Eagleton valgt som "running mate" uden at man lavede et ordentligt baggrundscheck og Eagleton mente ikke det var nødvendigt at fortælle om sine hospitalsbesøg i starten af tresserne. Han blev nødt til at trække sig da medierne gravede historien frem. Richard Nixon vandt som bekendt en storsejr.

Ingen kommentarer: