17.10.05

RI: Chafee presses fra højre OG venstre

(Advarsel: Denne artikel indeholder mange tal) Den store historie fra FEC’s (Den Føderale Valg Kommission) tredje kvartals opgørelse over fundraising var at Senator Lincoln Chafee (R-R.I.) var blevet overhalet af alle de tre øvrige kandidater i spil, Sen. Chafee havde på tre måneder kun presse 1,7 millioner kroner, hvilket var 600.000 færre end hans modkandidat i det republikanske primærvalg, borgmester Steve Laffey (R-Cranston) der havde samlet 2,3 millioner kroner. Borgmester Laffey stiller op som et konservativt alternativ til den liberale republikaner. Det er dog en imponerende indsats fra Laffeys side, han har kun været officiel kandidat i en måned.

Chafee er dog stadig et stykke foran Laffey når det gælder det samlede beløb på kistebunden, han har knap 7,9 millioner kroner til rådighed mod udfordrerens 3,7 millioner.

På den demokratiske side kæmper justitsminister Sheldon Whitehouse og Secretary of State Matt Brown, hvor den første regnes for at være den konservative New Democrat (der af nogen vurderes som mere højredrejet end Lincoln Chafee) og Matt Brown som en mere traditionel liberal. Whitehouse-kampagnen blev med 3,7 millioner kroner tredje kvartals topscorer i The Ocean State. Det giver ham godt 8,7 millioner kroner at købe tv-reklamer og bumper stickers for.

Selvom ovenstående godt kunne lyde som om Lincoln Chafee var i problemer er det imidlertid ikke tilfældet, han har lovet at bruge det der nødvendigt af den familieformue der beløber sig i nærheden 375 millioner kroner, det er noget mere end Sheldon Whitehouse der er god for et sted mellem 18 og 75 millioner kroner og Steve Laffey der har en personlig formue på mellem 20 og 50 millioner kroner. Matt Brown er den eneste af de fire kandidater der ikke er multimillionær.

Rhode Island er en stat hvor de kulturelle og sociale konservative (læs: sydstatsrepublikanere) ikke er i høj kurs, Senator Kerry slog Præsident Bush med 21 % (59,4 mod 38,6) og statens anden senator, Jack Reed, blev genvalgt i 2002 med en sejr på hele 56 % (78-22).

Det liberale politiske klima har betydet at Senator Chafee har lagt sig ud med det meste af det republikanske partis ledelse og de konservative græsrødder, bl.a. ved at være imod Irak-krigen og ved at stemme imod John Boltons nominering som FN Ambassadør og ved i 2004 at stemme på John Kerry.

Primærvalget kan blive den største udfordring for Lincoln Chafee, for med både er republikanske og et demokratiske primærvalg vil mange af de moderate vælgere som Chafee er afhængig af for at kunne vinde, deltage i det demokratiske primærvalg og dermed rykke balancen i det republikanske vælgerkorps mod højre. Skulle det ske vil vinderen af det demokratiske primærvalg, hvor Whitehouse er favorit, være stensikker på at blive Rhode Islands næste senator. Med Chafee på stemmesedlen er det overvejende sandsynligt at "republikanerne" vinder.

Senator Chafee har været valgt siden november 1999, hvor han som borgmester i byen Warwick (85.000 indbyggere) blev udpeget af sin navnebror, Guvernør Lincoln Almond (R-R.I.), til at efterfølge afdøde Senator John Chafee (R-R.I.). Navneligheden mellem de to skyldes at den afdøde var far til den nulevende. I november 2000 blev Chafee valgt til sin første seksårs periode med en overbevisende 57 – 41 sejr over Kongresmedlem Bob Weygand.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

God artikel. Men Chafee stemte ikke på John Kerry i 2004 - dog ej heller på George W. Bush. Han skrev George H. W. Bush på stemmesedlen, dvs. han gjorde Bushs far til "write-in candidate".