12.10.05

Profil: Pierre Trudeau

Dette indlæg handler om den tidligere canadiske Prime Minister Pierre Elliott Trudeau (1919-2000), der fortjener en smule opmærksomhed og berømmelse fordi han har sagt og gjort pænt mange ting som ikke kan betegnes som almen opførsel for en statsminister. Det fik bl.a. Richard Nixon til at kalde Trudeau er ”røvhul” hvortil Trudeau svarede at ”han var blevet kaldt værre ting af bedre mennesker.”.

Pierre Trudeau var canadisk præmiereminister over to omgange, fra 1968 til 1979 og igen fra 1980 til 1984, og han tilhørte Canadas liberale parti. Trudeau voksede op i Montréal og fik sin uddannelse på bl.a. Harvard og London School of Economics.

Trudeau-hilsnen
Hvis man i Canada viser sin mellemste finger, mens man bøjer de øvrige fingre for at vise sin afsky eller mishag overfor en person eller gruppe (bl.a. kendt som en ”Keld Albrechtsen”) kaldes det for en ”Trudeau Salute” fordi han bl.a. gav fingeren til en gruppe demonstranter og også brugte denne særlige form for hilsen i det canadiske parlament.

Kastede snebold på Stalin
I starten af sin politiske karriere var han aktiv i et socialdemokratisk parti og blev betegnet som en intellektuel og for sine politiske aktiviteter blev han blacklistet og forbudt indrejse i USA i 50’erne fordi han flirtede med kommunismen, og abonnerede på venstreorienterede tidsskrifter, men under et ophold i Moskva blev han arresteret for at kaste en snebold efter en statue af Josef Stalin.

Han rykkede mod midten og blev i 1965 justitsminister i Canada. Som justitsminister var han med til at ændre loven som forbød homoseksualitet, om det sagde han at: ”Vores (regeringen) synspunkt er at der ikke er plads til staten i denne nations soveværelser.”

49 år gammel blev han valgt som præmiereminister, om hvilket han sagde: “It's not a perfect job, but it sure beats working.”.

En sand intellektuel
På trods af sin fine uddannelse kunne man komme tvivl om Trudeau i virekligheden var en havnearbejder, han bad bl.a. et medlem af det canadiske parlament om at “fuck off”, til en ung demonstrant sagde han: “Hvis du ikke stopper det der, så får du et los i røven” og til en gruppe lastbilchaffører foreslog han at de “Mangez de la merde.”, hvilket mildt oversat er en opfordring til at spise afføring.

Trudeau kunne også være en rigtig romantiker, han fortalte en jouralist at: “There are only two things I do in bed. One of them is sleep and I wouldn't let you photograph the other one.“, og som en anden W.C. Fields sagde han at: “En ting som jeg aldrig har lært at lide. Jeg kan ikke lide at kysse babyer, selvom jeg ikke har noget problem med at kysse deres mødre.”.

I seng med elefanter
Trudeau var som tidligere nævnt ikke altid på god fod med Canadas underbo, til en gruppe journalister sagde han at: “Living next to you is in some ways like sleeping with an elephant. No matter how friendly and even-tempered is the beast, if I can call it that, one is affected by every twitch and grunt.”.

Pierre Trudeau døde i 2000.

Pierre Trudeau ses her sammen med en simpel jordnøddefarrmer fra den amerikanske delstat Georgia der går undet navnet Jimmy Carter. Set på de to mænds ansigtsudtryk har Trudeau sikkert afholdt sig fra at bruge skældsord.

Ingen kommentarer: