11.4.07

Gingrich goes green

I en debat på Capitol Hill mellem tidligere Speaker Newt Gingrich (R-GA) og Senator John Kerry (D-Mass.) var der rosende ord fra den første, om en bog som John Kerry har skrevet om miljøpolitik. Republikaneren anerkendte at global opvarmning eksisterer og han gav en overraskende undskyldning for at hans partis manglende vilje til, at gøre noget ved udledning af drivhusgasser.

- Jeg vil ikke stå her og forsvare vores "failure to lead", sagde Gingrich, der jo selv flirter med tanken om at stille op til præsidentvalget i 2008 og planlægger at udgive en bog senere på året om netop miljøpolitik. Jeg forestiller mig noget i retning af "10 steps to stop global warming" af den slags som Newt er bedst til, let forståelige løsninger på komplekse problemer.

- Der er brug for en grøn konservatisme, sagde han og lægger sig dermed i fodsporene på bl.a. den engelske konservative partileder David Cameron, der også er mere grøn end blå. Det er nye toner for Newt, der for to år siden gjorde nar af påstanden om at den globale opvarmning er menneskeskabt.

Selv om debatten mellem Gingrich og Kerry var et bevis på en spirende enighed eller konsensus mellem de to fløje i Amerika, så er der stadigvæk masser af uenighed om hvordan man skal komme den globale opvarmning til livs. Gingrich har forslået at man giver skattefradrag til folk, hvis de reducerer deres CO2-forbrug frivilligt, et forslag som Kerry finder utilstrækkeligt.

- Der er som at sige "Barry Bonds - undersøg om der er et problem med steroider", sagde Kerry, der foretrækker at staten sætter et loft for udslip og lader virksomheder købe og sælge kvoter.

Kilde: Boston Globe

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det kunne være meget fedt, hvis Gingrich stiller op. Han er fuld af skæve og opfindsomme løsningsforslag til konkrete problemer, omend det naturligvis sker med udgangspunkt i en markeds- og individorienteret politisk ideologi.

Der er gået for meget "politics" på bekostning af "policy" i amerikanske præsidentkampagner.

Anonym sagde ...

Lur mig om Gingrich ikke stiller op - isaer hvis McCain imploderer. Nok er Gingrich smart (fx Contract with America), men han er ogsaa kalkuleret - saa der bliver lige saa meget politics i kampagnen, hvis han traeder lidt laengere frem. Debatten med Kerry er ioevrigt ganske underholdende beskrevet i onsdagens Washington Post - de var lige ved at omfavne hinanden, som overskriften antyder.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/04/10/AR2007041001457.html

Ulrik sagde ...

Der er totalt brug for en groen konservatisme, og den er ogsaa paa vej. Bl.a. fra saa uventet en kant som den evangeliske hoejrefloej. Se denne fascinerende CBS-dokumentar:

http://www.pbs.org/moyers/moyersonamerica/green/