8.11.05

Valgdag!

I dag er det lillejuleaften for politiske junkier (kun lillejuleaften fordi der ikke er helt så sjovt som midtvejsvalg eller præsidentvalg og man kan se kortet på skift blive blåt, rødt og blåt i takt med at stemmerne blive talt op). Men det er en spænede dag hvor måneders spekulation, analyser af meningsmålinger og tidligere valgresultater ikke længere betyder noget – i dag får vi nemlig klare svar og vælgernes dom!
Vælgerne går til stemmeurnerne og skal vælge guvernører, borgmestre, et enkelt kongresmedlem i Orange County, CA, byrådsmedlemmer, amtsrådsmedlemmer, dommere og sheriffer.

Den tidligere Speaker of the House Thomas ”Tip” O’ Neil (D-Mass.) sagde ofte at al politik er lokalpolitik. Det vil også være den sang man vil høre fra den tabende part i dagens mest profilerede valg. Bliver det en 4-0 sejr til demokraterne, hvor guvernørposterne i Virginia og New Jersey er på spil, sammen med en række folkeafstemninger i Californien og Ohio vil give indtryk af de to partiers styrkeforhold i to vigtige stater.

Men bliver det en 2-0 sejr, vil man fra alle republikanere høre to historier. Den officielle historie om hvordan lokale forhold spillede ind, dårlige kandidater og henholdsvis Corzines penge og guvernør Mark Warners (D-VA) popularitet var for stor en mundfuld for republikanerne. Den anden historie er naturligvis den at anonyme kilder i det republikanske parti vil skyde skylden på Præsident George W. Bush og hans upopularitet. Det er også denne version af valgresultatet man vil høre fra demokraterne i Washington. Demokraterne vil desuden forsøge at nedtone, selv om sandheden piner dem, at New York endnu engang skal ledes af en republikaner (godt nok en rigtig rar en, men alligevel).

Republikanerne håber på et helt andet resultat, 3-1, det betyder en sejr til republikanerne i Virginia, en i New York City og endelig sejr i kongresvalget i Orange County, CA. Så vil republikanerne forklare alle der gider høre på det at de dårlige meningsmålinger til Bush er dybt overvurderet og at republikanerne fortsat har et stærkt mandat til at lede landet. Nederlaget i New Jersey vil i denne republikanske version blive gjort til en ”lost cause” dvs. at Forrester ikke havde en chance mod Corzines mange milliarder.

Ingen kommentarer: