19.7.05

Mange sorte kandidater i 2006

Her små 150 år efter at Præsident Abraham Lincoln (R-IL) proklamerede frigivelsen af alle slaverne (og dermed bombede den sidste rest af Konføderationens økonomi i stykker) er sorte politikere for alvor ved at slå igennem på mere end lokalt plan.
Der har i mange år været ganske mange sorte politikere valgt til kongressen, men de har repræsenteret såkaldte ”majority-minority districts”, altså distrikter hvor flertallet af vælgere har været sorte.

Nu ser det ud til at sorte politikere også skal have deres gennembrud på delstatsplan, det skriver det aldeles fremragende magasin Campaigns & Elections, siden afslutningen på Reconstruction (perioden efter borgerkrigen, hvor sydstaterne var sat under administration) har kun én guvernør i Amerika været sort, Douglas Wilder, den nuværende borgmester i Richmond, VA, var i 1990 til 1994 guvernør i Virginia. Sorte politikere har også været valgt til Senatet, men aldrig mere end en af gangen.

Chancen for at den lidt triste statistik ser nu ud til at blive ændret. På guvernørplan er der gode muligheder for at Ohios næste guvernør bliver sort, borgmesteren i Columbus Michael Coleman (D) og Secretary of State Kenneth Blackwell (R) søger begge at afløse den upopulære Bob Taft (R).

I Oklahoma er tidligere kongresmedlem og, vigtigere i Oklahoma, stjernequarterback hos University of Oklahoma, J.C. Watts (R) (billede t.v.) et varmt bud på en guvernørkandidat, kongresmedlem Watts blev valgt i 1994 og var den første sorte republikaner valgt i en sydstat i 120 år. J.C. er i øvrigt en forkortelse for Julius Ceasar.

Endelig forsøger også Deval Patrick (D) at vriste magten fra irerne i Massachusetts.

Også i Senatet ser det ud til at Barack Obama skal få følgeskab af flere ”racefæller”, største favorit på nuværende tidspunkt er Marylands Lt. Governor Michael Steele (R), en rising star hos republikanerne, som meget sandsynligt kan møde tidligere kongresmedlem Kwesi Mfume (D) i valget om at afløse Paul Sarbanes.

Kongresmedlem Harold Ford, Jr. (D-TN) (billede TH) vil meget gerne afløse Senator Bill Frist (R-TN), der allerede har annonceret at han ikke genopstiller, men det vil være en mindre overraskelse hvis ikke Tennessee sender en republikaner til Washington.

Også i Texas og Michigan er der mulige demokratiske kandidater til senatet.

Denne trend kan forklares med den nye generation af sorte politikere der ikke er et produkt af borgerrettighedsbevægelsen og som derfor ikke har været fastlåst i en rolle som advokater eller frontkæmpere for udelukkende sortes rettigheder. Andre som eksempelvis Jesse Jackson, Sr. har været med til at åbne døren og den nye generation af mere pragmatiske politikere er nu på vej ind.

Ingen kommentarer: