4.7.05

Glædelig 4. juli

I dag fejrer amerikanerne deres uafhængighedsdag, på denne dag i det herrens år 1776 underskrev Kontinentalkongressen den amerikanske uafhængighedserklæring, som efter min mening er noget af det smukkeste mennesket nogensinde har formuleret (den, og så 50 Cents P.I.M.P.).
I dag er ikke bare en national begivenhed men en international festdag for demokrati og basale menneskerettigheder. Det håber jeg den bliver. Jeg vil selvfølgelig på denne dag rette opmærksomheden mod de mange amerikanske og danske tropper der er ude og forsvare friheden. Det fortjener ros og de bedste ønsker om en hurtig og sikker hjemkomst - når deres mission er fuldført!

Men denne dag har også mange andre mærkedag i amerikansk historie.

I 1803 på denne dag købte Thomas Jefferson, Louisiana-territoriet af Frankrig, området er i dag 1/3 af USAs samlede areal.
I 1863 slog Ulysses S. Grant en sydstatshær i slaget om Vicksburg, MS og skar med et slag CSA midt over.
På denne dag i 1959 og 1960 blev USAs to sidste statet optaget, først Alaska og sidst Hawaii.
Sidste år blev det første spadestik til Freedom Tower taget, det 1776 feet høje tårn skal stå der hvor World Trade Center engang stod.

I dag holdt Præsident Bush en radiotale hvor han ønskede sit folk tillykke. Talen kan høres her. Her er også en kommentar til dagen fra demokraterne.

I Danmark kan man som sædvanelig fejre dagen i Rebild Bakker hvor arrangerørerne ikke har gjort sig umage for at finde nogle ordentlige talere - i 1962 talte tidligere vicepræsident Richard M. Nixon (R-CA) og i 1995 Senator Sam Nunn (D-GA), ligesom andre store amerikanske personligheder har kastet glans over arrangementet . Årets program kan ses her.

Ingen kommentarer: