30.9.05

Hvem er Tom DeLay

Det er også nået de danske medier at den republikanske Majority Leader i Repræsentanternes Hus kongresmedlem Tom DeLay (R-Texas) har trukket sig midlertidig fra sin post på grund af anklager om fusk med valgkampsbidrag gennem hans PAC Texans for a Republican Majority.

Posten som leder af den republikanske gruppe bliver overtaget af ”majority whip” Rep. Roy Blunt fra Missouri sammen med kongresmedlem David Dreier fra Californien, sidstnævnte er mest kendt som en af hovedarkitekterne bag Kah-lee-fornia guvernør Arnold Schwarzeneggers sejr i 2003.

Tom DeLay, der går under øgenavnet The Hammer, bliver almindeligvis regnet som den mest magtfulde politiker i den amerikanske kongres, og som den mest magtfulde republikaner efter Præsident Bush og Vicepræsident Cheney.
Han er både respekteret og frygtet af sine kolleger og hadet af sine modstandere for sine brutale metoder, han er ikke bange for at bruge stokkemetoden får at få de nødvendige stemmer i hus og holde orden på partidisciplinen selvom det betyder at tilbageholde kampagnepenge eller opstille modkandidater mod afvigerne. Men traditionelle metoder som at love udvalgsformandsposter eller vejprojekter ligger ham ikke fjernt.

På den anden side beskytter han også udsatte republikanere ved ikke at tvinge dem for at stemme for forslag der er upopulære i deres distrikter, med mindre deres stemme er helt afgørende, hvilket har betydet at flere afstemninger bliver vedtaget med kun en enkelt stemmes flertal.

Den 58-årige DeLay er en traditionel konservativ, med tætte bånd til både NRA, Christian Coalition og til den amerikanske handelslobby. Han har kaldt Miljøministeriet, EPA (Environmental Protection Agency) for ”the Gestapo of Government” og på et tidspunkt da Præsident bush ønskede at give skattelettelser til lavindkomstgrupper bekendtgjorde DeLay: ”Ain’t going to happen!” – hvilket det naturligvis ikke gjorde.

Tom DeLay er født i Houston-forstaden Sugar Land, Texas i 1947 og uddannet biolog fra University of Houston i 1970, efter at han var blevet smidt ud af Baylor University i Waco, TX for drikkeri.
Han blev valgt til delstatsparlamentet i Texas i 1978 i en periode hvor han senere har erkendt at han havde et massivt alkoholmisbrug. Han blev i 1985 genfødt kristen og har efter sigende ikke rørt en dråbe siden (en historie han har til fælles med en anden kendt republikansk politiker fra Texas).

I 1984 blev han valgt til Repræsentanternes Hus i Texas 22. kongresdistrikt der dækker nogle solide konservative forstæder til Houston og ’88 blev han deputy whip, assistent til daværende minority whip Dick Cheney (R-WY), i 1995 rykkede han op som Majoity Whip (nummer tre i kongressen) og i 2002 efterfulgte han texanske Dick Armey som Majority Leader.

Kongresmedlem Tom DeLay ses her på talerstolen hos AIPAC - den jødisk-amerikanske lobby!

Ingen kommentarer: