13.9.05

NYC: Primærvalg i dag

New Yorks borgmester Mike Bloomberg (R) har ingen udfordrere i det republikanske primærvalg, så al interesse samler sig om det tætte kapløb om den demokratiske nominering om hvem der skal udfordre Borgmester Bloomberg den 8. november.

Mike Bloomberg er storfavorit til at genvinde borgmesterposten, ikke alene er han rimelig populær men han er også megarig (det anslås at han er god for omkring 5 milliarder dollars) og kan bruge lige så mange penge som der er behov for ind i sin valgkamp.

Favorit hos demokraterne er Fernando Ferrer (kaldet Freddy), der er tidligere lokalrådsformand i Bronx, men det kan blive et tæt valg mellem ham og Kongresmedlem Anthony Weiner fra Brooklyn.

Den seneste meningsmåling gav Ferrer, der er støttet af stort set alle etablerede politiske kræfter i byen bl.a. AG Eliot Spitzer, Al Sharpton og New York Times, et forspring på 7 % til Rep Weiner (34 mod 27) med to andre kandidater der hver står til omkring 10 %.

Ferrers forspring bliver endnu mindre når man spørger dem der overvejer at stemme (likely voters), blandt dem står han til 32 mod Weiners 30 med 10 % der endnu ikke har besluttet sig.

I 2001 deltog mere end 800.000 vælgere i det demokratiske primærvalg, mens kun 60.000 deltog i det republikanske. Man kan nok forvente lignende vælgerdeltagelse denne gang.

Borgmester Bloomberg der har været Demokrat det meste af sit liv og doneret millioner af dollars til demokratiske kandidater blev valgt til at efterfølge Rudy Giuliani, da han slog demokraten Mark Green med 50,4 % mod 47,3 % (719,819 - 676,560).

På trods af de demokratiske, liberale holdninger stillede Bloomberg op som republikaner fordi han ikke ville have haft en chance i et demokratisk primærvalg hvor deltagerne generelt er mere venstreorienterede end vælgerne i al almindelighed. En manøvre som valgresultatet gav ham ret i.

Links til kandidaterne
Michael R. Bloomberg
Fernando Ferrer
Anthony Weiner

Kandidat i aktion



Rep. Weiner marcher på Israeli Day Parade - hvilket Helle Thorning-Schmidt herfra opfordres til gøre næste år.

Ingen kommentarer: