16.6.05

VT: Socialist kan blive statens næste Senator

Bernie Sanders blev valgt til den amerikanske kongres i 1991, som den første uafhængige kandidat i godt 40 år var det noget af en bedrift, yderligere var det en bedrift fordi Rep. Sanders ikke bare er en east-coast liberal, han er demokratisk socialist og befinder sig et godt stykke til venstre for midten i amerikansk politik, men det har åbenbart ikke forhindret vælgerne i Vermont i at genvælge ham ikke færre end syv gange.

I 2006 stopper Senator James M. Jefford (I-VT) der blev verdensberømt da han i 2001 forlod den republikanske gruppe i Senatet og i stedet samarbejde med demokraterne og hans plads kan det meget vel ende med at Rep. Sanders overtager.

En række meget fremtrædende demokrater i staten, bl.a. tidligere Guvernør Phil Hoff (1962-70), lederne i det lokale parlament, Speaker of the House Gaye Symington og President pro Tempore Peter Welch samt guvernørkandidaten i 2004, Burlington borgmester Peter Clavelle. Det rydder et dyrt og beskidt demokratisk primærvalg af banen som godt kunne blive grimt og splittende for venstrefløjen.

Vermont har kun et medlem af Repræsentanternes Hus i Washington og det betyder at alle vælgerne kender Bernie Sanders og med stor sandsynlighed har et flertal stemt på ham, i modsætning til andre steder hvor et kongresmedlem kun er én i mængden. Republikanerne prøver med alle midler at overtale Lt. Governor Brian Dubie til at stille op.

Ingen kommentarer: