5.6.07

Senator Craig Thomas død

Efter en lang kamp med leukæmi døde den republikanske Senator Craig Thomas fra Wyoming her til morgen. Han blev 74 år gammel. Senator Thomas var lige blevet valgt til sin tredje periode i senatet og nåede således 13 år i det amerikanske senat.

Senator Thomas var først og fremmest en repræsentant for sin stat og deltog sjældent i de store politiske slagsmål i Senatet. Han blev valgt til kongressen i 1989 hvor han efterfulgte Wyomings mest kendte indbygger - Dick Cheney - som statens enlige repræsentant i huset.

Politisk stod han for den libertære konservatisme som er så typisk for de amerikanske Rocky Mountainsstater, en konservatisme der bygger på at staten skal holde sig både ude af borgernes pengepung og borgernes soveværelser.

Efter nyheden om Craig Thomas afgang sagde den republikanske leder i senatet, Mitch McConnell fra Kentucky at:

- Staten Wyoming og vores land er et bedre sted på grund af ham.

- Wyoming havde ingen bedre advokat, skatteyderne ingen større vagthund og det landlige Amerika havde ingen større forkæmper end Craig Thomas, sagde McConnell ifølge CNN.

Det er nu Wyomings demokratiske guvernør, Dave Freudenthal (Udtalelse: Frøj-den-tael), der skal udpege Senator Thomas afløser. Det sker på den måde at Det Republikanske Parti i Wyoming indstiller tre navne til guvernøren der derefter træffer sit valg. Der er så valg igen om halvandet år, hvor man finder en der skal "serve the remainder of the term".

Dødsfaldet får altså ingen konsekvens for sammensætningen af senatet som fortsat vil bestå af 49 demokrater, 49 republikanere og to uafhængige.

Kilde: CNN

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det var dog en højst besynderlig form for suppleringsvalg.

Garby sagde ...

Det er sådan det foregår når en senator går før tiden. Guvernøren udpeger en afløser og så er der et valg når de andre også stemmer i november, uanset om der er to eller fire år tilbage af den pågældende term. Det betyder at man ind imellem får to senatsvalg i den samme stat samme år.

Anonym sagde ...

Ja, men processen vedr. en liste på tre kandidater som republikanerne giver guvernøren at vælge imellem er da besynderlig!

Garby sagde ...

Det er jo fordi Guvernør Freudenthal er demokrat og Thomas var republikaner, at det sker på den måde.