21.6.07

Mayor Bloomberg forlader Republikanerne

New Yorks borgmester Michael Bloomberg forlader Republikanerne og fortsætter som partiløs. Det er muligvis milliardærens første skridt mod præsidentposten. Det skriver Ritzau.

Først var han Demokrat. Så blev han Republikaner, og nu er Michael Bloomberg hverken eller.
Men han er stadig New Yorks borgmester, og det har han tænkt sig at fortsætte med, selv om det nu bliver som uafhængig. Der er valg i New York i 2009 og i øjeblikket er favoritten Kongresmedlem Anthony Weiner (D).

- Mine fremtidsplaner har ikke ændret sig, siger milliardæren og stifteren af markedsdatafirmaet, LP Bloomberg, som tirsdag sagde farvel til det republikanske parti.
Udmeldelsen har styrket de i forvejen udbredte formodninger om, at han planlægger at træde ind på banen som kandidat ved præsidentvalget i 2008.

New York borgmesteren har nemlig tidligere tordnet mod ulemperne ved stram partipolitik i Washington og har med sine fem milliarder dollar store formue - knap 28 milliarder kroner - penge nok til at finansiere sin egen valgkamp.

65-årige Bloomberg har siddet godt på New Yorks borgmesterkontor i fem et halvt år nu, men den seneste tid er han kommet med udtalelser, som har styrket rygterne om, at han gerne vil bytte kontoret ud med en plads i Det Hvide Hus. Han har blandt andet rejst meget rundt i USA, snakket mere om landspolitik og beskyldt den traditionelle partipolitik for at lamme beslutningsgangene i Kongressen.

- Vor tids store spørgsmål bliver ikke behandlet, og det har bragt vores lands fremtid i fare, sagde han så sent som i mandags, da han leverede en tale om partipolitikkens ulyksaligheder på University of Southern California.

Bloomberg meldte sig ind i Det Republikanske Parti op til borgmestervalget i 2001 fordi han var for højreorienteret til at vinde det demokratiske primærvalg om at blive borgmesterkandidat. Med hensyn til præsidentposten kan det blive en gentagelse af det som Carville kaldte Perots kampagne '92, nemlig: "...the biggest single act of masturbation in the history of the world.".

Kilde: Ritzau

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Der går rygter om, at Bloomberg overvejer at smide 1 mia dollars på spillebordet. Det bliver nok mere end alle de andre kandidater vil have tilsammen.

2008 kan blive meget spændende. Spørgsmålet er om Bloomberg vil trække flest stemmer fra D eller R.

Henrik Hansen sagde ...

Det afgørende for om Bloomberg kan blive en reel spiller i kampen er jo nok hvem Dem. og GOP. vælger. Bliver det Hilary mod Rudy kan han jo formentlig pakke helt sammen. Får han de optimale kandidater fra partierne ( F.eks Edwards og Romey eller Thompson), ja så kan mange penge jo gøre rigtig meget.

Hvis han kan få strikket en holdbart program sammen, ja så kan jeg godt forholde mig til mere end 2 kandidater, noget som Garby åbenbart finder svært og nærmest mistænkeligt.

Og nej. Du kan ikke køre 3. de parti eller Independente kampagne af betydning, i USA uden at have en personlig formue.

Og jeg mener forøvrigt ikke at Perot 1992 kampagne politisk var uden betydning. Var Clinton blevet vandt uden ham. Tvivler. 1994 valgets GOP storsejr kunne da tyde på, at det var ikke det amerikanerne havde tænkt sig. Og for et emne som kampagne-finansering, mener jeg også den havde betydning.

Anonym sagde ...

Clinton var blevet valgt selv uden Perot. Man antog, at hans stemmer ville have fordelt sig ca. ligelidt mellem Bush og Clinton. GOP-revolutionen i 94 skyldtes først og fremmest utilfredshed med den måde Clinton forvaltede sit nye embede på.