3.5.07

Republikansk præsidentdebat i Reagans skygge

Mens de øvrige danske medier er gået i selvsving med dækningen af de franske præsidentvalg, er valgkampen om at blive amerikansk præsidentkandidat så små ved at komme op i omdrejninger. I nat mødes de potentielle republikanske præsidentkandidater til en debat på Ronald Reagan Presidential Library uden for Los Angeles i Californien.

Stedet kunne ikke være mere velvalgt, for de republikanske kandidater har alle forsøgt at overbevise partiaktivister og konservative vælgere om, at netop han er den sande arvtagere for den konservatisme som Ronald Reagan stod for. En konservatisme som, i modsætning til George W. Bush, betyder mindre stat, mere frihed og USA som et fyrtårn af lys i en mørk verden.

- Vi har ikke Reagan der kunne tilføre en personlighed som man kunne samles omkring, og det svækker os, siger det republikanske kongresmedlem Dana Rohrabacher fra Californien der skrev taler for Reagan og som endnu ikke har besluttet sig for hvem han skal stemme på.

Men det er også en gruppe af kandidater som endnu ikke har formået at begejstre deres potentielle vælgere, meningsmålinger har gentagne gange vist at de republikanske vælgere ikke har været tilfredse med udbuddet af kandidater og en felt af kandidater der både herhjemme, men også i USA, har haft svært ved at konkurrere med Demokraternes politiske "superstjerner" Hillary Clinton og Barack Obama om penge, spaltemillimeter og TV-tid. Derfor har alle de republikanske kandidater en selvstændig opgave i at overbevise omverden om at de rent faktisk vil være i stand til at holde Demokraterne ude af Det Hvide Hus.

Indsatsen for nattens debat er højest for den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani. Han fører i de fleste meningsmålinger, på trods af at han på de fleste politiske områder der er vigtige for de konservative vælgere – abort, skat, retten til skydevåben og homoseksuelles rettigheder – ligger en anelse til venstre for mainstream. Men for mange vælgere der endnu ikke har kigget nærmere efter er han manden der fik New York igennem terrorangrebene 11. september og tidligere fik skovlen under den værste kriminalitet i The Big Apple. Giuliani-kampagnen har på forhånd prøvet at nedtone forventningerne for aftnens udfald og siger at debatten er en lidt uvant situation for Giuliani, der ikke har deltaget i den slags i mere end 10 år.

For en anden af topkandidaterne, Senator John McCain fra Arizona, er nattens debat muligheden for at genetablere sig som den naturlige afløser for både Ronald Reagan og George W. Bush. Krigsveteranen har, frivilligt eller ej, gjort sit kandidatur til en afstemning om krigen i Irak, hvor han som en af de få har stået side om side med Præsident Bush i spørgsmålet om at sende flere tropper til Irak, et synspunkt der har fået hans meningsmålinger til at falde. Men det er med fornyet optimisme at McCain i aften møder sin konkurrenter, tre meningsmålinger fra staterne Iowa, New Hampshire og South Carolina, der holder de første primærvalg, havde alle sammen McCain som nummer et.

Men debatten i nat bliver uden den mand der på det seneste har haft den største fremgang i meningsmålingerne og som på CV’et ligner Ronald Reagan mest. Advokaten, skuespilleren og den tidligere Senator Fred Thompson fra Tennessee, har de seneste par måneder flirtet med tanken om at stille op, og skulle han beslutte sig for at stille op, har højtstående kongresmedlemmer allerede annonceret at de vil støtte ham.

For alle de øvrige kandidater bliver debatten en mulighed for at vise sig frem for et vælgerkorps der ikke har den store idé om hvem kongresmedlemmerne Duncan Hunter, Ron Paul eller om Tancredo er eller hvad de står for.

1 kommentar:

Rasmus Ole Hansen sagde ...

Hej David

Der bliver snakket en del om Fred Thompson rundt omkring. Kender ham egentlig kun fra Law & order hvor hans politisk kommentare som statsadvokat måske også er hans egne?

Hvornår skal er der frist til at anmelde sit kandidatur?