15.2.07

Genopstandelsen i New Jersey

Cory Booker blev sidste sommer valgt som borgmester i Newark, New Jersey, byen der i Danmark mest er kendt for sin lufthavn, men som i USA er berygtet for kriminalitet og et korrupt, ineffektivt bystyre.

Newark er en af de fattigste byer i USA, over en fjerdedel af indbyggerne lever under fattigdomsgrænsen, arbejdsløsheden er på 12 %, halvdelen af eleverne dropper ud af high school, men det vil Cory Booker nu ændre på og det går den rigtige vej, i en by der har været i forfald siden raceurolighheder i 1967 fik den hvide middelklasse til at, flygte ud af byen.

Byen har, foruden lufthavnen, en stor havn, gode uddannelsesinstitutioner og så ligger den under 15 kilometer fra Manhattan hvilket har fået virksomheder og mennesker, som ikke har råd til at bo på Manhattan til at krydse statsgrænsen til Jersey.

Newark har længe været synomym med forfald og hvor elendig politisk ledelse var normen, to tidligere borgmestre er blevet dømt og den foregående borgmester Sharpe James var heller ikke helt i fin i kanten. De føderale myndigheder er i øjeblikket i gang med at undersøge hans embedsførelse: Han havde på bare to år brugt mere end 150.000 $ på sin repræsentationskonto, og der har været rejser til Rio de Janierio, Den Dominikanske Republik, Florida, Puerto Rico og luksusferiestedet Marthas Vineyard i Massachusetts. Der er desuden mistanke om at embedsmænd har tjent gode penge på at købe offentlige ejendomme for beløb under den reelle markedsværdi.

Den nuværende borgmesteren Cory Booker, 37, har et C.V. der får Barack Obamas opstigning til at virke almindeligt. Booker er en tidligere college football-stjerne fra Stanford, hvorfra han har en bachelor i statskundskab og en master i sociologi. Han var Rhodes Scholar i Oxford, inden han blev indskrevet på jurastudiet på Yale.
Fritiden på Yale gik bl.a. med at yde gratis retshjælp til folk med lavindkomster i New Haven.

Efter opholdet på Yale flyttede han til hjem til New Jersey og bosatte sig i et af byens værste boligkvarterer, hvor han startede sin politiske karriere som byrådsmedlem.

Mere om Cory Booker på Wikipedia.

Cory Booker har foreslået en lang række reformer af den offentlige forvaltning og det politiske system der skal slå ned på korruption, men han indrømmer at det meste af hans tid går med at lave "damage control" på grund af forgængeren, der efterlod en by i økonomisk kaos.

Borgmester James pralede af et overskud på 30 millioner dollars, og som en afskedsgave til beboerne lovede han en massiv lettelse af ejendomsskatterne. Bare ærgeligt at statens revisorer ikke kunne finde et overskud på 30 millioner, da de gennemgik regnskaberne, i stedet kunne de informere den nyvalgte borgmester om et underskud på 44 millioner. Dermed blev der ingen skattelettelse, men til gengæld en skattestigning.

På trods af dette lykkedes det stadig Booker at præsentere og få vedtaget et budget til tiden, 12. januar, for første gang i tyve år.

En af borgmesterens topprioriteter er at komme kriminaliteten til livs, så byen kan tiltrække flere nye beboere af den slags med rigtige, taxpaying, jobs. I sidste måned afslørede han en sin plan: Inspirationen kommer fra Rudy Giulianis New York, politiet kører "zero tolerance", der oprettes af en selvstændig narkotikaenhed, sådan har man ikke haft tidligere på grund af frygt for korruption. Der skal også indføres videoovervågning for Newark har stadig lang vej igen. Året er knap begyndt og byen med 280.000 indbyggere har allerede oplevet 12 mord. De mange mord overskygger at kriminaliteten er kraftigt dalende (35 %) på alle andre områder.

Men selv om der er mange opgaver der skal løses her og nu, forsøger Booker også at tænke mere langsigtet, der skal laves nye lokalplaner og han har taget kontakt med de store landsdækkende forretningskæder, der indtil nu har ignoreret byen, med henblik på at åbne nye forretninger i byen.

Der er lang vej igen for Cory Booker og Newark, men i øjeblikket ser det ud som om det går i den rigtige retning.

Kilde: The Economist

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Den mand ligger vist liv og sjæl i jobbet. Se fx:

http://politicalwire.com/archives/2006/07/14/quote_of_the_day.html