10.1.05

Kongresmedlems afgang udløser ændringer

Hvem skal afløse Matsui

Den 1. januar døde det californiske kongresmedlem Bob Matsui (D-CA5). Rep. Matsui, der blev 63 år, var netop blevet genvalgt til sin fjortende toårige periode. Matsui tilhørte den gruppe af moderate demokrater med asiatiske rødder som også tæller transportminister Norman Mineta og U.S. Rep. Mike Honda (D-CA14). Asiaterne er en fremtrædende minoritetsgruppe i det nordlige Californien.

Bob Matsui var af sine demokratiske kolleger valgt som formand for DCCC, de demokratiske kongresmedlemmers organisation der har ansvaret for at lægge strategi, rekruttere kandidater og distribuere penge til kandidater til Repræsentanternes Hus.
Posten som formand for DCCC bliver overtaget af den tidligere Clinton-rådgiver Rahm Emanuel (D-IL). Rep. Emanuel der har ry som en fremragende fundraiser kender DCCC ganske godt, han var finansdirektør op til valget i 1988 hvor demokraterne vandt tre pladser, trods en republikansk storsejr ved præsidentvalget.

Bob Matsui var udset til en nøglerolle i kampen mod Bush-adminsitrationen i den 109. kongres. Han var ledende demokrat i det kongresudvalg der arbejder med Social Security. Bush har gjort reformen af SS til en af sine vigtigste indenrigspolitiske prioriteringer. Demokraterne frygter en privatisering af systemet.
Matsui havde været formand siden 1988 og hans afløser er endnu ikke fundet, der er tre kandidater i spil, Rep. Sander Levin, Michigan, Rep. Ben Cardin, Maryland og Jim McDermott, Washington State.

Matsuis tidlige afgang betyder at der skal være ekstraordinært valg senere på året i det stensikre demokratiske californiske femte kongresdistrilkt, der dækker delstatshovedstaden Sacramento, her er kampen om at afløse Matsui allerede igang. Matsuis enke Doris Matsui, 60, har allerede udtrykt interesse og hun kan blive svær at slå.. Også det lokale medlem af den lovgivende forsamling i Californien, State Sen. Deborah Ortiz og tidligere State Assemblyman Darrel Steinberg er nævnt som afløser.

Ingen kommentarer: