19.7.07

Top 10: Amerikanske lufthavne opkaldt efter politikere

Sommeren er tid for nørdede Top 10-lister og hvad er mere nørdet end en liste der kombinerer lufthavne og amerikanske politik? Her er så listen over de ti største lufthavne i USA opkaldt efter en amerikansk politiker.

Denne liste omfatter IKKE lufthavne der er opkaldt efter præsidenter - og en sådan bliver ikke lavet før at nogen opkalder en lufthavn efter Richard Nixon, f.eks. den her.

10. John Murtha Johnstown-Cambria County Airport i Johnstown, Pennsylvania

Lufthavnen, der ligger i det centrale Pennsylvania, har een rute til Pittsburgh. Lufthavnen er opkaldt efter kongresmedlem John Murtha (D) der har repræsenteret området - det 12. kongresdistrikt - siden 1974. Lufthavnen er nummer 386 på de føderale lufthavnsmyndigheders (FAA) liste over passagerer.

9. Barkley Regional Airport i Paducah, Kentucky

Alben K. Barkley (D-KY) var senator og vicepræsident under Harry S Truman. Den lille lufthavn har kun tre daglige afgange til Memphis. Barkley er nummer 310 på FAAs liste.

8. Erie International Airport / Tom Ridge Field i Erie, Pennsylvania

Lufthavnen der er opkaldt efter tidligere kongresmedlem, guvernør og sikkerhedsminister Tom Ridge (R-PA) er i gang med at blive udvidet, men har i øjeblikket kun 200.000 årlige passagerer og i er heftig konkurrence med lufthavnene i Buffalo, Cleveland og Pittsburgh der alle ligger omkring to timers kørsel væk. Lufthavnen er nummer 189 på listen.

7. James M. Cox Dayton International Airport i Dayton, Ohio

Lufthavnen i det sydvestlige Ohio er statens fjerdestørste lufthavn med 1,4 millioner passager årligt og har forbindelse til de fleste større byer. James M. Cox (D-OH) var guvernør og kongresmedlem fra Ohio og var Demokraternes præsidentkandidat i 1920. Lufthavnen er nummer 82 på listen.

6. Ted Stevens Anchorage International Airport

Alaska største lufthavn er opkaldt efter Senator Ted Stevens (R-AK) der har repræsenteret The Frontier State i Senatet siden 1968. Lufthavnen i Anchorage er verdens tredjestørste når det handler om godsfragt (efter Memphis og Hong Kong ) og er mellemlanding for folk der arbejder med olie i det nordlige Alaska når de skal til og fra arbejde. Lufthavnen er nummer 63 på listen.

5. T. F. Green Airport i Warwick, Rhode Island

Opkaldt efter en tidligere guvernør og senator Theodore F. Green (D-R.I.) er USA’s første statsejede lufthavn og den er et populært alternativ til Logan Airport i Boston, Massachusetts. Der er afgange til de fleste større byer i USA samt til Canada og til Azorerne. Lufthavnen er nummer 60 på listen.

4. Norman Y. Mineta San Jose International Airport i San Jose, Californien

Norman Mineta (D-CA) er tidligere borgmester i San Jose, kongresmedlem og formand for transportudvalget samt transportminister under både Clinton og Bush. Lufthavnen i San Jose fik hans navn i 2001. Lufthavnen i San Jose betjener bl.a. hele Silicon Valley-området og er nummer 37 på listen.

3. La Guardia Airport i New York City, New York

Lufthavnen i Queens er den mindste af de tre internationale lufthavne der betjener New York (de to andre er JFK og Newark). Lufthavnen er opkaldt efter Fiorello LaGuardia (R) der var borgmester i New York fra 1934-1945. LaGuardia er nummer 20 på listen.

2. McCarran International Airport i Las Vegas, Nevada

Pat McCarran (D-NV) var Senator fra 1933 til 1954. Han var en tidlig fortaler for kommerciel luftfart og det er meget passende at man i 1948 opkaldte en lufthavn efter ham. McCarran er verdens 11. største lufthavn målt på passagertal, 46 millioner om året. Det giver McCarran en 6. plads på FAAs liste.

1. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport i Atlanta, Georgia

Verdens mest travle lufthavne med 85 millioner passagerer om året og den eneste der er opkaldt efter hele to politikere, nemlig de tidligere borgmestre i Atlanta: William Berry Hartsfield, der var borgmester i to perioder, 1937-1941 og igen fra 1942 og frem til 1962 hvilket gør ham til den længst siddende borgmester i byens historie og Maynard Jackson (D) der var borgmester fra 1974-1982. Hartsfield-Jackson er nummer et på nærmest alle lister over passagertal, afgange osv. og naturligvis også nummer et på FAAs.

12 kommentarer:

Olsen sagde ...

'Denne liste omfatter IKKE lufthavne der er opkaldt efter præsidenter - og en sådan bliver ikke lavet før at nogen opkalder en lufthavn efter Richard Nixon, f.eks. den her.'
Garby! forklar venligst ovennenstående.
Er det din beslutning eller ?? Føler du Nixon er undervurderet så derfor?

Garby sagde ...

Ja, Nixon er klart den mest undervurderede præsident i USAs historie (sammen med Polk) og havde det ikke været for Watergate (som trækker meget ned - det indrømmer jeg) så ville hele Californien været plastret til med broer, skoler, offentlige kontorer og en lufthavn der bar hans navn.

Olsen sagde ...

Tak 'garby'. Jeg er så rørende enig.
Du kunne også have nævnt Coolidge og Harding, sidstnævnte har et forfærdeligt ry, men såvel Coolidge som Harding satte en dyd i at blande sig så lidt som muligt i at regere og var, siger man, mere interesseret i at spille kort. Offentlig passivitet udgjorde disse præsidenters svar på udfordringer. Undlad at gøre noget, og der er gjort et underværk, I Jeffersons ånd *Den regering er bedst, som regerer mindst* Men Nixon er helt klart en af de bedste. Blot lyt til hans taler. Watergate knækkede ham, men han var blot 'uheldig' at blive afsløret.

Garby sagde ...

Selv tak 'jørgen'. Jeg mener nu ikke at hverken Harding eller Coolidge gjorde noget der kvalificerer dem til virkelig topplaceringer i præsidentvurderingen. Hardings regering var gennemsyret af korruption og Coolidge gjorde bare ikke rigtig noget.

Min personlige top fem er Truman, Jefferson, Lincoln, FDR og Nixon (med Eisenhower, Teddy Roosevelt, Wilson, Washington, Reagan og Polk efter sig).

I forhold til de historikere jeg har læst har jeg rangeret Truman og Nixon lidt for højt og Washington lidt for lavt.

Tre dårligste præsidenter: Buchanon (skyld i borgerkrigen), Grant (mere eller mindre uduelig) og muligvis GWB (Ender som den mest upopulære præsident siden man opfandt meningsmålinger...).

Olsen sagde ...

M.h.t. dårlige præsidenter. 'Alle' er
enige i at GWB får et dårligt eftermæle. Her er et lille link til en interessant artikel, som nævner sandsynligheden for det modsatte
http://www.frontpagemagazine.com/Articles/ReadArticle.asp?ID=29260
Hvem husker ikke forhånelserne af Reagan fra især venstrefløjen i DK. Få vil vel idag betvivle hans afgørende positive betydning.

Olsen sagde ...

Der mangler noget i linket. Her kommer resten. ReadArticle slutter selvfølgelig på e.
e.asp?=ID29260

Anonym sagde ...

Hmmm...

Enig i, at Richard Milhous Nixon er en klart undervurderet præsident. Og i, at Watergate trak meget ned. Men alligevel: LAX sku hedde John Wayne og John Wayne, der jo ligger i Nixons gamle valgkreds, sku hedde Richard M. Nixon International Airport.

I øvrigt er alt dette lige meget så længe Ronald Reagan ikke er på Mount Rushmore.

Anonym sagde ...

PS: Spøjst at se Harding og Truman i samme kommentartråd. De er jo de eneste to præsidenter, der åbent har vedkendt sig medlemskab af Ku Klux Klan. (Truman meldte sig dog hurtigt ud igen, da det gik op for ham at han var på vej ud i noget snavs, mens Harding døde kort efter sin optagelse...)

Anonym sagde ...

Kjerulf!
Uha, det med Harding vidste jeg ikke! Det skal jeg undersøge. Har du nogen links. Jeg ved han var dybt frustreret på sine gamle dage, og frustration kan føre ulogiske handlinger med sig.
Min pointe drejede sig også om det faktum at de fulgte Benjamin Franklin's tese: "Den regering er bedst som regerer mindst." Som altid kan sådanne 'dogmer' kun tages som pejlemærker/principper og ikke gennemføres konsekvent i alle situationer. Problemer opstår altid når politik gennemføres efter een gang fastsatte læresætninger

Anonym sagde ...

Løgnehistorierne om Harding var bestsellere, i bogform, i årene efter hans død, konspirationsteorierne mangfoldige, men ingen er nogen sinde blevet bekræftet, ej heller drukorgierne, damerne osv. Da Hardings personlige papirer, som man mente var blevet brændt, dukkede op i 1964 kunne så godt som alle de negative myter om ham tilbagevises. Men hans omdømme som charlatan lever stadig. Det negative er som oftest altid det som overlever. I Paul Johnsons bog: 'A History of the American People' side 590-94 får han en velfortjent oprejsning. Hans påståede KKK medlemskab er svær at bevise.

Anonym sagde ...

Hej Jørgen,

Kilden er "The Fiery Cross: The Ku Klux Klan in America" af Wyn Craig Wade, Simon & Schuster, New York, 1987. Hardings medlemskab omtales første gang på p. 160.

Enjoy!

Olsen sagde ...

Kjerulf
Mange tak for din hjælp. Det skal undersøges. Jeg går på ebay for at finde den. Lyder spændende. Det må være den såkaldte Second KKK han havde sympati for, som gik lige så meget ind for den hvide anglo-saxon protestantiske livsholdning som modstand mod såvel jøder, katolikker, hvide som ikke kunne klare sig selv og ja selvfølgelig sorte. En holdning som var holdbar helt frem til de store borgerrettighedskampe i 1960'erne. Er den mon borte? Visse holdninger kan man ikke lovgive sig fra.
Harding's kampagneleder slog da også på, at Harding var af den fineste byrd - anglo-saksisk- tysk - skotsk-irsk - hollandsk. Sådan var den tid, vores i dag er måske ikke så anderledes, jo måske i ordvalg. Endnu engang tak.