3.1.08

Primærvalg i Iowa - Tonight’s the night!

I aften vil borgerne i Iowa give det første fingerpeg om hvem der skal være USA’s næste præsident. Et historisk valg fordi man er i den situation af hverken den siddende præsident eller hans vicepræsident deltager og derfor har det fra begyndelsen været helt åbent hvem der skal have nomineringen i begge partier. Fraværet af en kompromiskandidat der ligesom kunne rydde bordet har været helt umulig af finde, meningsmålingerne er gået op og ned for alle kandidaterne og den sejrrige kandidat vil i aften kunne tage momentum med sig til næste uges primærvalg i New Hampshire.

I teorien er det delegerede der får et bundet mandat til at stemme på en bestemt kandidat til partiernes konventer til sommer, der er i spil i aften.

I virkeligheden ikke ret mange af slagsen i spil. Iowa har med sin forholdsvis lille befolkning ikke særligt mange delegerede (for Demokraterne handler det om 56 ud af 4366 – 1,2 %) og en stor del af dem går til politikere og organisationsfolk (11) derfor handler det hele først og fremmest om sejren og om, at ride på den bølge af succes som sejren giver kandidaten der vinder i nat.

I teorien vil Iowas delegation til konventet i Denver bestå af delegerede der skal stemme på forskellige kandidater, men i praksis vil kandidaterne der falder fra løse de delegerede fra deres bundne mandat og lade dem stemme på vinderen. Det er kun i West Wing og i fantasien at man kan forestille sig, at partierne kan komme i en situation hvor nomineringen skal afgøres på konventet.

Aftnens favoritter

Det er meget, meget åbent hvem der vinder nattens afstemning. Utroligt meget afgøres af hvor mange der stemmer og meningsmålinger kan ikke bruges til så meget fordi systemet (som jeg kommer tilbage til lige om lidt) skævvrider resultatet markant.

Hos demokraterne er Hillary dog favorit til at vinde selvom Obama og Edwards har haft god vind i meningsmålingerne henover juleferien. Den sidste meningsmåling fra Reuters/Zogby/C-Span stiller de tre kandidater nærmest helt lige. Clinton og Obama på 28 % og Edwards på 26 %.

Organisering betyder alt i Iowa og hun har støtten fra fagforeninger og fra det stærkeste kampagneapparat. Momentum er med Obama og Edwards og overraskelsen kan godt ligge og lure i aften. Jeg tvivler dog en smule på at en kridhvid stat som Iowa ender med at vælge Obama. Hvis Hillary ikke vinder tror jeg derfor på en Edwardssejr. Med mindre udfaldet er meget anderledes end meningsmålingerne antyder så falder der på ingen måde nogen afgørelse i aften. De utålmodige må i hvert fald vente til 5. februar.

Hos Republikanerne er valget et heads up møde mellem de to tidligere guvernører Mitt Romney og Mike Huckabee. Den seneste meningsmåling giver Huckabee 28 %, Romney 26 % og McCain og Thompson på hver 12 %. Huckabee skal vinde for at holde sig i live, mens Romney kan vente til det næste uges opgør i New Hampshire på at skabe overskrifter. Her er Huckabee til gengæld ikke den store trussel, men derimod New Hampshires nærmest adopterede søn John McCain der venter.

Rudy Giuliani er ikke en faktor i Iowa. Rapporterne fortæller, at mens de andre kandidater flyver i døgndrift mellem Des Moines og Manchester, Nem Hamshire er ”Americas Mayor” taget til Florida som holder sit primærvalg 29. januar.

Demokraternes Caucus

Herhjemme vil den mest retfærdige oversættelse af ordet caucus være partimøde. Men regner med at mellem 150.000 og 225.000 mennesker vil deltage i aftnens arrangement der er fordelt på omkring 1800 små møder rundt omkring i forsamlingshuse, kirker og skoler bliver derfor ofte kaldt en ”Gathering of neighbours” – en forsamling af naboer.

Ikke en eneste stemmeseddel vil blive taget i brug i aften. Det skyldes en aftale som de politiske ledere i Iowa på et tidspunkt har lavet med deres kolleger i New Hampshire. Caucus foregår ved at deltagerne mødes og hører på en anbefalingstale fra hver af kandidaterne, lidt debat hvorefter man deler sig i præferencegruppe. Det betyder at dem der støtter Hillary stiller sig i det ene hjørne af rummet og dem der støtter Obama stiller sig i det andet og så videre (om dem der støtter Kuchinich skal stille sig ud i kulden vides ikke), herefter bliver de talt, hvis der er nok der støtter dem.

Det betyder i praksis en flydende spærregrænse på mellem 15 og 25 %. Resultatet bliver samlet sammen og delegerede sendes videre op i systemet – vist nok på county level - hvor en tilsvarende afstemning finder sted og så videre til statens partiorganisation der udpeger delegerede.

Det er et system som klart favorisere de kendte kandidater og som også har et element af gruppepres i sig. Herhjemme har man problemer med at måle tilslutningen til Dansk Folkeparti i meningsmålinger fordi folk ikke vil sige i telefonen at de stemmer på partiet, prøv at forestille dig en tilsvarende situation hvor man skulle åbent erklære et politisk tilhørsforhold.

Republikanernes Caucus

Den Republikanske proces er lidt nemmere. Her vil deltagerne mødes og høre en anbefalingstale fra hver af kandidaterne, hvorefter der skrives et navn på en helt blank stemmeseddel. Stemmerne tælles op og resultatet giver en vinder. Herefter vil partiorganisationen fordele pladserne til de delegerede.

Fakta om Iowa

Staten Iowa har 2,9 millioner indbyggere og staten blev optaget som den 29. i Unionen tilbage i 1846. Udover at være en landbrugsstat der producerer sojabønner, majs, hvede, svin og kvæg er staten hjemsted for en del forsikringsselskaber.

Herbert Hoover, USA's 31. præsident blev født i Iowa men den mest kendte Iowan er uden tvivl skuespilleren John Wayne der blev født i Winterset tre kvarters kørsel sydvest for Des Moines.

Hovedstaden hedder Des Moines (193.000 indbyggere), andre store byer er og statens kælenavn er The Hawkeye State.

Politisk er staten konservativ, men Demokraterne har alligevel et lille overtag. Således har Iowa demokratisk guvernør (Chet Culver), en demokratisk senator (Tom Harkin) og tre ud af fem kongresmedlemmer er Demokrater.

Ved de tre sidste præsidentvalg har det været ganske tæt, Clinton slog Bob Dole ganske sikkert i ’96 (50 % - 39%), Gore slog Bush meget, meget snævert i 2000 (48,54 % - 48,22 %) og Bush slog Kerry i ’04 (49,9 % - 49,2 %).

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg husker, at du ved sidste valg i 2004 støttede Joe Lieberman på den demokratiske side.

Har du fundet en demokratisk kandidat i denne omgang, som du støtter - og hvorfor?

Garby sagde ...

Jeg var jo ret tidligt hoppet på Evan Bayh-vognen, men det blev jo som bekendt en meget kort køretur. Så flirtede jeg lidt med Mark Warner en overgang, men i det tilbageværende felt har jeg en forkærlighed for Edwards (om end jeg finder ham en anelse for populistisk).

Jeg håber dog at Demokraterne stiller Hillary op for jeg tror hun har den bedste chance for at vinde valget og hvis hun fortsætter udenrigspolitikken fra Clinton-årene er det jo svært at være utilfreds. Det trækker da også op at det kunne være et fint skridt for ligestillingen hvis en kvinde kunne blive præsident. Så er vi også over den hurdle.

Unknown sagde ...

Tak for en - længe ventet - post om det stadigt mere spændende race i staterne. Kan vi forvente flere den kommende tid?