4.1.08

Obama og Huckabees store triumf

De unge og de uafhængige og dem der ønskede forandring sørgede for at 46-årige Barack Obama skrev politisk historie i nat.

Senatoren fra Illinois blev den første sorte til at vinde partiafstemningen i Iowa foran John Edwards og Hillary Clinton. Barack Obama vandt med 38 % foran Edwards der fik 30 % og Clinton der fik 29 %. Guvernør Bill Richardson fra New Mexico fik 2 % og Senator Joe Biden fik 1 %.

Ser man på antallet af delegerede til konventet er resultatet helt anderledes lige Barack Obama får 16, Clinton får 15 og Edwards får 14. Så nu mangler Obama rundt regnet bare 2100 delegerede så bliver han præsidentkandidat.

Barack Obamas sejr blev først og fremmest grundlagt af de unge. Hillary Clinton vandt alle dem med grå hår i hovedet, mens Obama sweepede "the youth vote" og han vandt overraskende nok også hos kvinderne.

CNN skriver: “Fifty-seven percent of those under the age of 30 went for the Illinois Democrat. But Obama won significantly smaller proportions of each successive age group. Forty-two percent of 30-44 year-olds went for Obama. That number drops to 21 percent among 41-64 year olds, and only 18 percent among voters 65 and over.”

På forhånd havde de kloge hoveder forudsagt at en stor valgdeltagelse ville være en fordel for Obama. Med 96 % af afstemningsstederne talt op kunne den demokratiske partiledelse i Iowa konstatere at mere end 227.000 mennesker havde deltaget i caucus’en. Det er 100.000 flere end der deltog i 2004. (Update: MSNBC skriver 236.000 deltagere...)

Helt afgørende for Obamas sejr var at dem der støttede Bill Richardson i første omgang rykkede massivt til Obama. De steder hvor Richardson ikke havde mulighed for at komme over spærregrænsen på omkring 15 % der giver delegerede gik stemmerne altså til Obama. Richardson har i de fleste meningsmålinger ligget mellem otte og ti procent af stemmerne og så skal man jo ikke være noget matematisk geni for at regne ud hvor vigtigt og afgørende det har været.

Læs her en rapportage fra afstemningsstedet Windsor Heights Precinct 2 , ganske underholdende og informativt om hvordan det i praksis er foregået.

Som National Journal konstaterer: ”Obama's victory is a seismic political event. It transforms the entire presidential race and will justifiably dominate the headlines for days.”

Afstemningen i Iowa bragte også valgkampens første ofre. Både Senator Chris Dodd og Joe Biden opgiver deres præsidentielle forhåbninger. Chris Dodd fik kun 0,02 % af de delegerede og han har annonceret at han nu flyver hjem til Hartford i Connecticut og tænker over tingene.

Chris Dodd har jeg aldrig rigtigt forstået hvorfor han deltog i det her race og resultatet viser jo også med al tydelighed at han har spildt sin og vores andres tid. Det er ikke sikkert hvem eller om Chris Dodd vil endorse en af sine tidligere konkurrenter.

Joe Bidens exit viser endnu engang at der ikke er brug for den udenrigspolitiske kandidat. Senator Dick Lugar prøvede hos Republikanerne i 1996, Joe Lieberman hos Demokraterne i 2004 og ingen af dem kunne rigtigt finde opbakning til deres kandidatur. Joe Biden har med held sat bl.a. situationen i Darfur på dagsordnen i valgkampen, men han fik aldrig rigtigt møvet sig ind i kampen. Nu skal han tilbage til Delaware og se hvordan han på den mest elegante måde kan overdrage sin plads i senatet til sønniken Beau Biden, der er Attorney General i USA’s næstmindste stat.

Hos Republikanerne viste højrefløjen sig endnu engang som den ledende politiske kraft i staten. Sejren gik rimelig overbevisende til Mike Huckabee med Mitt Romney på en lige så klar andenplads.

Exit polls viser at en stor opbakning blandt de religiøse vælgere havde afgørende indflydelse på sejren til den tidligere baptistpræst.

”Huckabee won 56 percent of those who said religious values matter a great deal. That number drops to 30 percent who say religion somewhat matters, 15 percent who say religion doesn't matter much, and only 5 percent among those who say religion does not matter at all.”

Jeg kan godt forstå valget, stillet overfor valget mellem de to kandidater havde jeg også taget Huckabee. Mitt Romney er simpelthen en anelse for slesk, opportunistisk (på den dårlige måde) og uden ”firm convictions” på noget område (og så tror jeg altså ikke jeg kunne få mig selv til at stemme på en mormon, der går min grænse for religiøsitet).
Mitt Romney har brugt rigtigt mange penge i Iowa og nu er New Hampshire altså en make or break for den tidligere Massachusettsguvernør.

Man kan sikkert sige meget grimt om Mike Huckabee, han er ikke nogen policy wonk og har helt sikkert ikke opfundet den dybe tallerken , men han har en anelse mere likeability end de fleste andre i det republikanske felt og så tror han i hvert fald på noget og er klar til at stå ved det.

Jeg hæfter mig en lille smule ved at John McCain rent faktisk fik over 10 % af stemmerne i afstemningen. Det er mere end en fordobling af hvad han stod til i de sidste meningsmålinger og ganske udmærket når man tænker på hvor dårlige odds han har haft under hele kampagnen i Iowa. De kan altså bare ikke udstå manden. Ved prøveafstemningen i Ames sidste år hvor 14.000 deltog fik John McCain 101 stemmer.

Om ordet Caucus:

“The word caucus is a North American Indian word, thought to be of Algonquin origin, meaning a gathering of the ruling tribal chiefs. The modern definition describes caucuses as a process of political party members gathering to make policy decisions to select candidates.”

5 kommentarer:

Kristian Serge sagde ...

Hej David

Kan du ikke lige, især i lyset af den seneste debat herhjemme, lave en gennemgang for os ikke-USA-kyndige af de amerikanske penge- og bidragsregler til valgkampe?
Det ville være fedt (hvis man altså kan ønske indlæg)
Tak for dine gode opdateringer på Iowa.

NFR sagde ...

Det virker til at danske (net)medier allerede har afskrevet Huckabee. Har du nogen kommentar til det (hvis du er enig)?

Garby sagde ...

@Kristian

http://www.fec.gov/ans/answers_general.shtml

http://www.opensecrets.org/basics/law/index.asp

@NFR

Jeg tror også at Huckabee får det rigtigt svært, han har ikke nogen penge og har satset alt på at vinde i Iowa. Nu er han på udebane i Nw Hampshire og hvis han ender som nummer tre eller fire mister han jo lynhurtig momentum.

Anonym sagde ...

For dem, der har lyst at blive klogere på Romney's udenrigspolitiske prioriteter havde Foreign Affairs i sommer en interessant artikel:

http://www.foreignaffairs.org/20070701faessay86402/mitt-romney/rising-to-a-new-generation-of-global-challenges.html

For mig at se virker det some "more of the same" - en omgang Bush+10%.

Iøvrigt havde samme udgave af magasinet en artikel om Obama's udenrigspolitik. En lidt mere glat sag:

http://www.foreignaffairs.org/20070701faessay86401/barack-obama/renewing-american-leadership.html

Anonym sagde ...

Jeg spår hermed nominering til Huckabee. Republikanerne har "created a monster" i form af den hvide højevangeliske bevægelse, som nu ikke længere affinder sig med blot at agere stemmekvæg til republikanske establishment-kandidater, men vil op og have fat i styrepinden. Og Huckabee er manden.
I øvrigt er han feltets klart bedste kommunikator, hvilket også gav sig udslag i debatterne, hvor han vandt næsten samtlige.