Lovforslaget er kommet frem efter at DP World, der er ejet af regeringen i de Forende Arabiske Emirater, har afgivet et bud til et britisk selskab om at overtage kontrollen med seks af de største havne på den amerikanske østkyst. Med købet vil DP World og dermed vil den knap så demokratisk valgte regering i Dubai få den primære kontrol med driften af havnene i New York, New Jersey, Philadelphia, Miami, Baltimore og New Orleans.
Senator Bob Menendez sagde at "Havne er i forreste linie i krigen mod terror og vi ville ikke give kontrollen med grænsepatruljen eller toldvæsnet til en udenlandsk regering og vi har heller ikke råd til at afgive vores havne til en.".
Menendez den gang han stadigvæk var gruppeformand for demokraterne i Repræsentanternes Hus. Bag ham ses veteranen Charlie Rangel (D-NY).
Syv politikere sendte i sidste uge et brev til finansminister John Snow hvor de opfordrer ham til at lade et udvalg kigge købet igennem.
Udenrigsminister Condoleezza Rice sagde at administrationen støttede salget af havnene og samtidig karakteriserede hun de Forende Arabiske Emirater som en vældig god ven af Amerika. I den sammenhæng skal de vel lige nævnes at to af morderne fra 11. spetember kom fra netop de Forende Arabiske Emirater og at morderne blandt andet brugte banker i Dubai og omegn til at overføre penge.
Seneste udvikling i sagen er at majority leader Bill Frist (R-Tenn.) i dag valgte at støtte stoppet af salget midlertidigt ind til en undersøgelse af sikkerhedsaspektet er set igennem en gang til. Senator Frist sagde i en pressemeddelelse at: "Reporter om at et firma i Mellemøsten vil købe retten til at drive amerikanske havne rejser nogle seriøse spørgsmål vedrørende sikkerheden af vores land. Beslutningen om at færdiggøre denne handel skal sættes på "hold" indtil administrationen har gennemført en mere vidtgående undersøgelse af sagen.".
For de to demokratiske senatorer er der tale om åbenlys god "politics", Hillary Clinton får sin moderate/konservative profil slebet til med et angreb på arabere samtidig med at hun kan sidde og sige "national security" så mange gange at man til sidst bliver næsten overbevist om at hun personligt vil stå på havnen i New York og banke eventuelle arabiske terrorister med et baseball-bat for at forsvare amerikanerne mod de indvaderende horder, hvis hun altså bliver præsident.
For Menendez er det her hans første store sag efter han er blevet forfremmet fra Repræsentanternes Hus til Senatet. Menendez er som tidligere nævnt ude i et meget tæt opgør med den moderate republikanske statssenator Thomas Kean og den demokratiske gruppe har brugt sagen for at profilere ham, ikke mindst i det lokale medier.
Bill Frist der var igennem et rigtig skidt år i 2005 prøver med denne sag at sparke liv i sin meget døde præsidentkampagne, Frist har brug for at vise græsrødderne og de potientielle vælgere at han er klar til at sætte sig op imod det Hvide Hus (der som nogen måske har bemærket det ikke er særligt populære) og samtidig kan han tampe lidt på nogle arabere, hvilket er ganske populært i både kristne og jødiske vælgergrupper.
Det er Committee on Foreign Investment in the United States der er et tværgående udvalg ledet af fininsministeriet der skal stå for at gennemgå sagen igen. Udvalget blev oprettet ved lov i 1988 og har til opgave at "Provide authority to the President to suspend or prohibit any foreign acquisition, merger or takeover of a U.S. corporation that is determined to threaten the national security of the United States. The President can exercise this authority under section 721 (also known as the "Exon-Florio provision" (opkaldt efter Sen. James Exon (D-Neb.) og Rep. James Florio (D-NJ)) to block a foreign acquisition of a U.S. corporation only if he finds:
- (1) there is credible evidence that the foreign entity exercising control might take action that threatens national security, and
- (2) the provisions of law, other than the International Emergency Economic Powers Act do not provide adequate and appropriate authority to protect the national security.
Information provided by companies contemplating a transaction subject to Exon-Florio is held confidential and is not made public, except in the case of an administrative or judicial action or proceeding. Nothing in section 721 shall be construed to prevent disclosure to either House of Congress or to any duly authorized committee or subcommittee of the Congress.".
2 kommentarer:
Interessant. Der er vist åbnet en helt ny flanke i globaliseringsdebatten: Hvad nu hvis ejerne af vigtige virksomheder kunne tænkes i en given situation at have helt andre interesser end de økonomiske? Kan vi eks. være trygge ved en saudisk oliesheik som ejer af Københavns Lufthavn eller TV2?
Jeg fostår egentlig godt amerikanernes bekymnring. Man spiller en anden stat et pressionsmiddel i hænderne, som de måske en dag kunne tænkes at gøre brug af, hvis USA skulle finde det nødvendigt at indføre sanktioner af en art.
Jeg er ganske enig i at der burde være alvorlige betænkeligheder ved at sælge eks. TV2 til Al-Jazeeras ejere, men jeg vil på den anden side ikke undervurdere det element af politisk opportunisme der er motivationen for den meget hårde linje som kongressen anlægger i denne sag.
Problemet er nemlig at man allerede i dag har outsorcet en del af havnedriften på vestkysten til et kinesisk firma og man kunne godt forestille sig at det heller ikke er hel frigjort fra evt. statslif indblanding. Signalet fra kongressen er dermed at der ikke er fri konkurrence men at det er okay at nogle lande køber sig ind på det amerikanske marked og andre må ikke. Det er måske et dårligt signal at sende til den del af verden der mere end nogen anden har brug for at se hvordan fri markedsøkonomi fungerer.
Men jeg forstår naturligvis godt kongresmedlemmer der gerne vil have en god sag at komme i medierne med hjemme i Newark og Long Island.
Send en kommentar