15.3.06

Liebermans udfordring fra venstre

Det er kun 6 år siden at senator Joe Lieberman (D-Conn.) (dansk wiki) var demokraternes vicepræsidentkandidat og dem der kan huske så langt tilbage kan huske hvordan mange folk medierne spekulerede i om Lieberman ikke overskyggede Al Gore og ville have været en bedre præsidentkandidat. For to år siden forsøgte Lieberman så at blive præsidentkandidat fro det parti han har været et loyalt medlem af siden John F. Kennedy fik ham interesseret i politik.

Gore og Lieberman på det demokratiske konvent i Los Angeles i 2000.

Nu udfordres Lieberman af Ned Lamont, en forretningsmand i IT-sektoren, der er utilfreds med at Joe Lieberman ikke er hård nok i sin modstand mod præsident Bush og republikanerne. Da Lamont mandag officielt indledte sin kampagne kaldte Lamont sin partifælle for "George Bushs favorit demokrat" og "Republican Light".

Liebermans pressesekretær Sean Smith svarede igen på talen med at give Lamont denne svada: “Attacking Senator Lieberman’s character and integrity was a predictable but dishonorable way to begin this campaign. Mr. Lamont is clearly going to run a very negative and angry campaign where the truth doesn’t get in the way.”

Ned Lamont støttes af den nye venstrefløj som er organiseret og vokset op på internettet, de såkaldte "netroots", ikke mindst grundlæggeren af bloggen DailyKos, Markos Zuniga, har ført an i kampen mod Lieberman. "Netroots" var også aktive i kampagnen i Texas om at udskifte det demokratiske kongresmedlem Henry Cuellar med det tidligere kongresmedlem Ciro Ferraro. Et primærvalg som Cuellar vandt.

Hvis man læser kommentarene på DailyKos vedrørende Lieberman-Lamont-valget minder det en del om det sprog som bliver brugt om Svend Auken og Mette Frederiksen i de kredse jeg ind imellem bevæger mig i. Hjemmesiden www.dumpjoe.com er en del af denne kampagne.

Lamont-kampagnens første hurdle er imidlertid at komme på stemmesedlen og det er ikke lige så nemt som eksempelvis Californien. I Connecticut skal man enten samle underskrifter fra 2% af de registrede demokratiske vælgere eller få minimum 15% af stemmerne på partiets årsmøde.

Ned Lamont forsøger at overbevise vælgerne om at de skal vælge ham i stedet for Lieberman.

Men som ofte er venstrefløjen ude af trit med hvad almindelige mennesker går og tænker og Lamont står overfor noget af et "uphill battle". Den seneste meningsmåling viser Lieberman med et 55% forspring til Lamont (63%-13%) og hele 61% af demokratiske vælgere synes at Lieberman fortjener genvalg (tallene for Lieberman er nærmest identistiske uanset om man spørger demokrater, partiløse eller republikanere).

Lieberman har også en pæn kampagnekiste med 4.1 million dollars mod Lamonts 500.000 dollar, men det skal tages ind i regnestykket at Lamont, i modsætning til Lieberman der har været offentlig ansat og politiker hele livet, har en betydelig personlig formue han kan skyde ind i kampen.

Primærvalgene i Connecticut er 8. august.

(disclaimer: denne artikel er en anelse subjektiv da jeg gerne indrømmer at jeg er en stor fan af Joe Lieberman og holdt med ham i 2004.)

3 kommentarer:

Henrik Hansen sagde ...

Når du laver sammenligningen til Danmark og binder det samme med at venstrefløjen altid er ude af trit med befolkningen , så kunne man jo spørge den soc. dem kyndige Garby om, hvem der var formand for social-demokratiet da de fik deres bedste valg siden 1973 ( Da vores partisystem blev lavet grundlæggende om)

DanskPol sagde ...

Men hvad kunne han bruge de 37,0% til?

Henrik Hansen sagde ...

De radikale havde lige sidet i regering med V og C, de kunne selvfølgelig ikke springe over, før de med Tamilsagens dommer-undersøgelse, fik en anledning.
Det er min påstand, det kan så ikke efterprøves, at det havde de også gjort med Auken ved roret.

Spænende, hvad Helle Thorning Schmidt kan bruge sine 18- 19 % til efter næsten valg !.

Når nevermind. En mand som Libermand bliver vel så forøvrigt, ikke en dårlig politiker fordi, han bliver draget ind i en valgkamp, oven i købet en valgkamp, der handler om værdigrundlaget. Altså politik.

Ja matematiken omkring politik er skønt. Meningsmålingerne m.v. Men det hele bliver jo noget tamt, hvis der ikke er nogen der mener noget forskelligt.
Og da speciel, hvis dem ned en anden agenda end den bestående, ikke kan køre seriøse kampagner pga. økonomi.

At en mand som Liebermann bliver udfordret, er der for os politik-fans kun af det gode.